Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
  • Novice
7. december 2016

Med najboljšimi v Evropi

Tudi letos se je ekipa najboljših slovenskih lesarjev udeležila evropskega tekmovanja v poklicnih spretnostih EuroSkills 2016, ki je potekalo od 1. do 3. decembra v Gothenburgu na Švedskem. Mizarji Šolskega centra Novo mesto so tako že četrtič več kot odlično zastopali barve Slovenije in tudi ŠC Novo mesto, saj je medaljo za odličnost (Medallion for excellence) osvojil Nejc Zupančič.

ES2016 sweden

Slovenijo je letos zastopalo 10 tekmovalcev v devetih poklicnih panogah: kamnoseštvu, pohištvenem in stavbnem mizarstvu, informatiki, cvetličarstvu, aranžerstvu, slikopleskarstvu, kuharstvu in strežbi. Z evropskimi kolegi mizarji se je v kategoriji stavbnega mizarstva preizkusil tudi Nejc Zupančič in osvojil odlično peto mesto. Nejc je dosegel izjemen uspeh, saj je osvojil medaljo za odličnost, kar pomeni več kot 500 zbranih točk. Slovenska reprezentanca je skupno osvojila srebrno medaljo v kamnoseštvu in dve medalji za odličnost. Uspeh in izjemno znanje novomeških mizarjev sta že potrdila Boštjan Pajk s srebrno medaljo leta 2010 v portugalski Lisboni in Mitja Mandelj leta 2012 v mestu Spa-Francorchamps v Belgiji. Nejc Zupančič, mladenič doma iz Stavče vasi pri Dvoru, dijak lesarske šole in študent z že končano diplomo Višje šole ŠC Novo mesto, je po 18-urnem preizkusu povedal: »Na tekmovanju, na katerem je sodelovalo deset držav, sem se zelo dobro počutil, pri delu sem užival in bil sproščen,« in dodal, da se obenem zahvaljuje mentorjem in učiteljem, ki so ga spremljali na njegovi poti šolanja. Rezultat v panogi mizarstva, kjer je medalja za odličnost vredna brona, seveda govori sam zase, saj odslikava eno temeljnih idej tekmovanja Euroskills. Mentor Darko Brišar meni, da je peto mesto v Evropi dokaz, da je Slovenija v lesarstvu v samem evropskem vrhu, tako po znanju kot tudi opremi in tehnologiji. Sodnik Mihael Gorše, ki je bil na tovrstnem tekmovanju drugič, je povedal, da so tekmovalci ŠC Novo mesto edini zastopali barve Slovenije na vseh dosedanjih štirih tekmovanjih Euroskillsa. Nejcu Zupančiču, mentorju in vsem učiteljem, zlasti še Centru za poklicno izobraževanje in sponzorjem, ki so sodelovali pri tem projektu, se je ob sprejemu na ŠC Novo mesto zahvalil direktor Štefan David in Nejcu Zupančiču podelil znak ŠC Novo mesto kot znak zahvale in ponosa vseh zaposlenih za njegov uspeh, kvaliteto in odličnost, ki je prepoznavna v evropskem merilu. Čestitkam sta se pridružila tudi ravnateljica SGLVŠ Novo mesto Damjana Gruden in ravnatelj Višje šole Matej Forjan.

Slavko Mirtič

IMG 1602   IMG 1572   IMG 1626

Več fotografij v fotogaleriji.