Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
  • Novice
25. april 2023

CELODNEVNA EKSKURZIJA NA PRIMORSKO

V petek, 14.4.2023, smo se dijaki 3 letnika skupaj s profesoricami odpravili na celodnevni izlet na Primorsko. Precej dolgo pot smo si popestrili z glasbo in naredili postanek v Postojni.
Okoli 10 ure smo prišli do naše prve točke, ta je bila v Kostanjevici pri Novi Gorici, kjer smo si ogledali Frančiškanski samostan in kjer nas je prijazna gospa povabila v cerkev, katera je bila ustanovljena pred 400 leti in hrani kar 23 nagrobnih plošč ljudi, ki so bili povezani s Kostanjevico. Nato smo ogled nadaljevali do grobnice Burbonov, do koder vodi ozek in nizek hodnik, kjer so shranjeni zadnji člani francoske kraljevine Burbonov. Po tem ogledu, smo se odpravili do Škrabčeve knjižnice, kjer je med drugimi pomembnimi knjigami, shranjena tudi prva slovnica slovenskega jezika, avtorja Adama Bohoriča, z naslovom Zimske urice, ki je nastala leta 1584. Do knjižnice pa smo prišli skozi vrt Burbonk, kjer je posajena zbirka vrtnic Burbonk in katere krasijo sam samostan.
Izlet smo nato nadaljevali na Sabotin Park miru, kjer smo spoznali zgodovino 1. svetovne vojne. Ogledali smo si muzej na prostem in se v družbi vodnika sprehodili skozi takratne strelske jarke, rove in kaverne, kjer so vojaki bivali in se pripravljali na bojevanje. Povzpeli smo se tudi na sam vrh, kjer smo lahko od daleč videli Sveto goro, katero je tudi sam Trubar omenjal v svojem delu O zidavi cerkva. Opazovali pa smo lahko tudi hrib Škabrijel, kateri je bil osrednje bojišče enajste soške bitke, kjer so italijanske sile skušale zavzeti ta hrib, ki je bil sicer steber Avstro-ogrske vojske.
Pred nami je bil le še ogled pršutarne Kras. Z avtobusom smo se odpravili do Krasa, kjer pa smo lahko že s samega avtobusa opazovali škodo, ki jo je naredil požar na Krasu pred malo manj kot letom dni. Ko smo prispeli smo imeli degustacijo v pršutarni Ščuka na Krasu. Med samo degustacijo, so nam razložili kako poteka sušenje pršuta, na koncu pa smo lahko videli v proizvodnjo sušenja, ko smo odhajali.
Po tem ogledu, smo se z avtobusom vrnili nazaj v Novo mesto. Dan je bil kljub slabemu vremenu in dežju odličen, saj smo obnovili znanje 1. svetovne vojne, ki smo ga pridobili pri urah zgodovine pa tudi znanje slovenščine in spoznali tudi veliko novega.

Nadja Trunkelj, PV3B