Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
  • Novice
21. december 2010

Boštjan Pajk - 2. mizar Evrope

bostjan euroskills pAJK v živo4 SDC18186 pAJK v živo2 SDC18131 za banner


V portugalski prestolnici Lisboni se je končalo tridnevno tekmovanje v poklicnih spretnostih »Euroskills«, na katerem je uspešno nastopalo tudi 15 slovenskih tekmovalk in tekmovalcev. Slovenska reprezentanca je osvojila  šest posamičnih medalj in dve ekipni srebrni medalji. V ostri konkurenci lesarjev je srebrno medaljo prejel Boštjan Pajk iz Šolskega centra Novo mesto. EuroSkills je tekmovanje v poklicnih spretnosti na katerem lahko sodelujejo mladi med 18 in 25 letom starosti, njen  glavni cilj pa je promocija poklicev, ki so bodisi deficitarni, redki, ali imajo nižji družbeni ugled.
Letošnjega  tekmovanja se  je med 9. in 12. decembrom udeležilo več kot 500 tekmovalcev iz 26 držav, slovenski predstavniki pa so  tekmovali v poklicnih panogah cvetličarstvo, mehatronika, gostinstvo, lesarstvo in informatika.
Kot je izpostavila Damjana Gruden, ravnateljica Srednje gradbene in lesarske šole Novo mesto je to največji uspeh na vseh tekmovanjih v zgodovini  celotne šole in tudi Šolskega centra.
» Veseli smo uspeha Boštjana Pajka in upam, da bo zanimanje za poklice v prihodnje še boljše,« je dejala Grudnova in dodala, da je to velik, skupni uspeh celotnega kolektiva, vključno z Boštjanom Pajkom , učiteljev in mentorja Antona Hrastarja.
» Prav je, da se mladi predstavijo tudi izven meja, da se vidi in primerja tudi znanje naših dijakov v evropskem merilu«, je ob velikem uspehu svojega varovanca dejal mentor Anton Hrastar in dodal, da z Evropo pravzaprav ne zaostajamo, razen pri strojni in tehnološki opremi v šolskih delavnicah.
Boštjan Pajk ob prihodu na brniško letališče ni skrival zadovoljstva. Okoli vratu je izobesil dve srebrni medalji, kateri sta mu prinesli prelomnico v življenju in nadalnjem  šolanju.
»Uspešno zaključeno  tekmovanje Evroskills pomeni osebno potrditev dosedanjega dela v šoli in tudi v samem poklicu,« je dejal Boštjan, ki je letos zaključil šolanje lesnega tehnika in dodal, da je na tekmovanju v kategoriji pohištvenega mizarstva nastopil sproščeno, kar se mu je na koncu tudi bogato obrestovalo. » Ogromno so mi pomagali nasveti mentorja Antona Hrastarja, učitelja praktičnega pouka, ki mi je dal marsikateri svojo izkušnjo tudi na krajših pripravah v Novem mestu, Mariboru in Slovenj Gradcu,« je povedal edini član slovenske reprezentance iz dolenjskega konca.  Boštjan bo v prihodnje kot  mizar in lesni tehnik nadaljeval šolanje, odlično podlago za delo in obrt pa ima tudi doma v manjši delavnici v vasici Malo Globoko pri Zagradcu, kjer že nastajajo njegovi prvi izdelki.Slovenska reprezentanca, ki je na tekmovanju EuroSkills nastopila šele drugič je  bila med novimi državami udeleženkami najuspešnejša.

Slavko Mirtič