Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Mobilnost na Poljsko


V okviru majskega srečanja (od 23. 5. 2022 do 27. 5. 2022) je sodelovalo 6 dijakov: Lukas Lešnjak Pelko (1. AM) in Urban Cimermančič (3. AM) iz SSŠ, ter iz SEŠTG Simon Avgust (T2A), Gal Pevec (T2A), Nina Novak (R1C) in Benjamin Krištof (R1C). Dijake je na poti spremljala prof. Mojca Jager Zaplatil, ki je utrinke mobilnosti strnila po dnevih.

1. dan: Potovalni dan, ki nam je omogočal spoznavati daljša potovanja, ki vključujejo letalski promet.

2. dan: Ostalim udeležencem smo predstavili šolski center Novo mesto (predstavitev šolskih programov, tehnološka razvitost in njena uporaba v šoli, opremljenost šolskih delavnic, popoldansko razvijanje idej - Scidrom) in naše izdelke, ki so bili razviti v okviru tega projekta. Umetna inteligenca v: avtomatizaciji doma (Pametna hiša), industriji (Glasovno upravljanje enostavnega pnevmatskega vezja) in avtomobilizmu (Slikovno prepoznavanje kod ali oznak v avtomobilzmu).
Na koncu dneva pa so nam naši gostitelji razkazali še svojo šolo in delavnice.

3. dan: Za udeležence sta se odvili dve delavnici.
1. Training in voice recognition.
2. Training in chatbots.
Obe delavnici sta bili namenjeni prižiganju in ugašanju LED diod (rdeče in zelene). V prvi delavnici so to dosegli z glasovnim prepoznavanjem, v drugi s pomočjo bot-ov ustavrenih v aplikaciji Telegram.
S pomočjo teh delavnic so se dijaki urili v uporabi mikrokrmilnika ESP32, uporov, LED diod in aplikacij: Arduino, Bluetooth voice in Telegram.

4. dan: Obiskali smo Bialystok, ki je največje mesto v severovzhodnem delu Poljske. Poleg sprehoda po mestnem jedru, smo obiskali še Univerzo za tehnologijo. Predvsem nas je zanimala fakulteta za strojništvo, podrobneje oddelek za mehatroniko in robotiko. Študentje fakultete so nam predstavili nekaj svojih inovativnih projektov, ki so nastali v sklopu njihove fakultete. Športno vozilo; robot, ki pomaga pri negi otrok v bolnišnici; robot, ki je namenjen delovanju v izrednih razmerah in drugi. Ter bogato opremljenost njihovih predavalnic.

5. dan: Vrnitev domov. Hvaležni za bogato izkušnjo in lepe spomine.

Mojca Jager Zaplatil, prof.

MicrosoftTeams image (1)   MicrosoftTeams image (5)  MicrosoftTeams image (6)   MicrosoftTeams image (7)   MicrosoftTeams image (8)

MicrosoftTeams image (9)   MicrosoftTeams image (10)   MicrosoftTeams image (12)   MicrosoftTeams image (16)   MicrosoftTeams image (17)  

MicrosoftTeams image (18)   MicrosoftTeams image (19)   MicrosoftTeams image (20)