Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Dan varnosti

(2022): V četrtek. 12. 05. 2022, je na šolskih igriščih potekal že tradicionalen DAN VARNOSTI.

Dan varnosti 2 

Dan varnosti Šolskega centra Novo mesto 2019

V četrtek, 9. maja 2019, smo skupaj s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Novo mesto organizirali Dan varnosti na temo Varnost motoristov v prometu.

Dijaki Srednje strojne šole in Srednje elektro šole in tehniške gimnazije so si ogledali delavnice, v katerih so tudi aktivno sodelovali.

1. delavnica: Interaktivna delavnica "Še vedno vozim – vendar ne hodim".

Žiga je dijakom predstavil svojo zgodbo, kako je v njihovih letih zaradi prometne nesreče postal invalid in kako se s tem spoprijema skozi življenje. (Izvajalec: VOZIM, Zavod za inovativno izobraževanje o varni vožnji)

2. delavnica: Preizkus vožnje motocikla na simulatorju vožnje ter predstavitev intervencijskega vozila. (Izvajalec: Policijska postaja Novo mesto)

3. delavnica: Reševalca sta predstavila mobilizacijo ponesrečenca in postopek ravnanja ob intervenciji. (Izvajalec: Zdravstveni dom Novo mesto)

4. delavnica: Ekipa Rdečega križa je predstavila postopek oživljanja in umetno dihanje, kar so lahko poizkusili tudi dijaki. (Izvajalec: Rdeči križ Novo mesto)

5. delavnica: Poklicna gasilca sta predstavila intervencijsko vozilo in njegovo opremo. (Izvajalec: Gasilsko-reševalni center Novo mesto)

6. delavnica: Iz AMZS-ja so predstavili zaletavčka.

Dijaki so preizkusili, kako izgleda trk pri hitrosti 10 km/h in pomen varnostnega pasu. (Izvajalec: AMZS, Poslovna enota Otočec)

7. delavnica: Člani moto kluba so predstavili svojo dejavnost in brošuro Varna vožnja z motorjem. (Izvajalec: Moto klub Rak iz Rake)

8. delavnica: Člani kluba so predstavili dve dirkalni vozili in slogan »Dirkajmo na dirkališčih«, s čimer mlade nagovarjajo na varno vožnjo na cestah in glede hitrosti na dirkališčih. (Izvajalec: Klub ljubiteljev avtomoto športa KLAS)

9. delavnica: Predstavnici inštituta sta predstavili probleme drog in alkohola v prometu. (Izvajalec: Nacionalni inštitut za javno zdravje)

10. delavnica: Predstavnika sta prikazala težave z ravnotežjem s pomočjo »pijanih« očal, merjenje reakcijskega časa na mopedu in predstavitev teže človeka ob trku pri različnih hitrostih. (Izvajalec: Agencija za varnost v prometu)

Vsi sodelujoči se strinjamo, da je preventiva zelo pomembna. Upamo, da bodo dijaki v prometu preudarnejši in s tem bolj varni. Zato bomo takšno aktivnost ponovili tudi prihodnje leto.

koordinator: Ivo Šteblaj

(2018): 
Dan varnosti 2018   Dan varnosti 2018 1   Dan varnosti 2018 2

(2017): 
Dan varnosti 2017   Dan varnosti 2017 1   Dan varnosti 2017 2


(2016): Ekipa organizatorjev in izvajalcev na Dnevu varnosti

Dan varnosti 2016   Dan varnosti 2016 2   Dan varnosti 2016 1

Atraktiven ogled reševanja ponesrečenca iz vozila:

 

(2015): 

Dan varnosti 2015