Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Strokovne ekskurzije

Za dijake vseh smeri in poklicev organiziramo strokovne ekskurzije v različna podjetja na Dolenjskem in širše, oglede sejmov in drugih strokovnih zanimivosti. Vse utrinke objavljamo na naši FB strani, spodaj pa si lahko preberete poročila dijakov in učiteljev, ki so se udeležili teh ekskurzij. 

(2023): Ogled proizvodnje v podjetjih TPV Automotive in Metalna Senovo.

TPV Automotive   TPV Automotive 1

Dijaki programa tehnik mehatronike (4.aM) so si tik pred zimskimi počitnicami ogledali podjetje REVOZ.

Revoz 3

Dijaki 1.letnikov NPI in SPI so obiskali Svet energij v podjetju GEN-i Krško.

GEN i

Obisk inštalaterjev v podjetju HERZ Kovina (Šmartno pri Litiji).

Hertz

Ogled jedrskega reaktorja v Podgorici za dijake 1. letnika PTI.

Podgorica


(2022): Dijaki 4.aS, 4.bS in 2.TA so si ogledali podjetje Krka d.d.

Krka 2   Krka 3   Krka 4

Dijaki 4.bS so si ogledali proizvodnjo v Revozu

Revoz 2

1.letniki SSI na strokovni ekskurziji v Livarju in Polycomu Črnomelj.

Livar  Livar 2

1.aS, 1.bS in 1.aM v okviru 1.projektnega tedna na ogledu HE Brestanica in Sveta energij.

Svet energij 2   Svet energij 3

Dijaki 1.fS, 1.gS in 2.aK so se udeležili delavnice popravljanja koles.

Popravljanje koles

MOS v Celju, med drugim smo si ogledali tekmovanje Euroskills za mehatronike. 

MOS Celje 2   MOS Celje 3

Roletarstvo Medle so obiskali dijaki 1.letnikov.

Roletarstvo Medle  Roletarstvo Medle 2

Inštalaterji strojnih instalacij na strokovni ekskurziji v podjetju Geberit Ruše. Med drugim so videli učno steno, ki prikazuje pravilno in napačno narejene strojne inštalacije - vodovod in kanalizacijo. Zelo poučno.

Inštalaterji   Inštalaterji 2

1.aM, 1.aS in 1.bS v Parku vojaške zgodovine v Pivki.

Pivka

STEKLARNA HRASTNIK in ORODJARNA FORSTEK

Izobraževanje na Srednji strojni šoli Novo mesto vključuje tudi razne tematske izlete povezane s stroko. Tako smo se 11. 3. 2019 stojni tehniki zaključnih letnikov napotili na ogled steklarne Hrastnik 1860 in njej bližnjo orodjarno Forstek.
Naš razred si je najprej ogledal steklarno in proizvodnjo izdelkov. Podjetje, ki deluje že skoraj 160 let, ponosno kaže svoje dosežke. Kljub manjšim krizam med delovanjem, pa sedaj proizvajajo z dobičkom. Podjetje 87% proizvodov izvaža v tujino, slovenski potrebi po steklenih izdelkih pa bi zadostili v 14-ih dneh. Ta podatek pove, da gre za masovno proizvodnjo in kompleksno podjetje. Sami smo si pogledali proizvodno enoto z 160-tonsko pečjo (na drugi lokaciji imajo še 130-tonsko). Podjetje je delovalo urejeno in složno. Vodička je bila zelo korektna in njena predstavitev je bila odlična. Nosijo certifikat Družini prijazno podjetje. Njihove stranke so tudi priznana globalna podjetja, kot so Heineken, Carlsberg, Bacardi Martini, Pernod Ricard, Jack Daniel′s, Luigi Francoli in Remy Cointreau. To potrjuje njihovo zanesljivost in kvaliteto. V dar smo dobili personaliziran kozarec. To pomeni, da si je dijaki že prej izbral željeni napis za kozarec in točno takšnega je dobil. Ogledali smo si tudi njihovo prodajalno. Nekateri so nabavili njihove izdelke.
Sledil je ogled orodjarne. Meni osebno je bil ta del dneva najljubši, saj smo tu spoznali smo celoten proces izdelave orodij, ki jih uporabljajo v Steklarni. Vse se začne z željo kupca po izdelavi nekega orodja. Nato konstruktorji, tehnologi in razvojniki izdeljo plan, vso tehnološko dokumentacijo, vse zrišejo v računalniškem programu (uporabljajo NX program) itd. Sledi izbira materiala, razrez, groba obdelava, metalizacija (pregretje), fina obdelava (struženje, frezanje), poliranje, izdelava navojev in lukenj. Na koncu nastopi montaža. Orodja so lahko iz brona, nerjavečega jekla ali pa sive litine (odvisno od namena). Tu izdelujejo tudi orodja za farmacijo (predvsem orodja za globoki vlek) in razna druga področja. Pogledali smo si tudi postopek elektroerozije. Ko smo bili tam, smo lahko videli tudi praktično izdelavo orodji za plastične cisterne. Povedali so, da je oblika izdelka ključna za izdelavo orodja, saj se recimo steklenice vpihujejo, kozarce pa prešajo.
Celoten dan se mi je zdel poučen in zanimiv. Izvedeli smo veliko novega in naša teoretična znanja povezovali s prakso in širino.
Jure Barbo, 4.bS

OBISK TOVARNE KRKA
V četrtek, 24. 1. 2019, so si učenci izbirnega modula ENS ogledali čistilno napravo, kompresorsko postrojenje ter kotlovnico podjetja Krka, d. d. Dijaki in spremljevalki, profesorici TatjanaVene in Natalija Kirar, smo se zbrali ob 11.30 uri pred upravnim delom podjetja, kjer smo dobili posebne kartice za obiskovalce. Sprva smo imeli kratko uvodno predavanje v predavalnici, kjer smo izvedeli osnovne podatke o čistilni napravi ter o poteku procesa čiščenja. Po končanem predavanju smo se z vodičko napotili na ogled čistilne naprave. Na ogledu nam je pokazala vse sestavne dele čistilne naprave in jih tudi razložila. Izvedeli smo, da čistilna naprava deluje po povsem biološkem principu, saj ni prisotnih nobenih kemijskih snovi. Komponente čistilne naprave so zgrajene vertikalno, saj je bilo za običajno nizko gradnjo v njihovem primeru premalo prostora.
Po ogledu čistilne naprave so si dijaki skupaj z gospodom, ki skrbi za to, da je v tovarni vedno, pozimi ali poleti, ustrezna temperatura, ogledali tudi kotlovnico. Najprej smo zagledali štiri velike plinske peči. Tri peči so 25-tonske ena pa 15. Najbolj zanimiv je računalniški del teh peči, saj stalno prikazuje trenutno simulacijo dogajanja v peči. V pečeh se ustvari ogromna količina pare. Para potuje po ceveh skozi celotno podjetje. Trenutno je bila v pogonu samo ena plinska peč. Potem smo odšli v drug prostor, kjer smo si ogledali delovanje 20-valjnega plinskega motorja. Motor take vrste je tudi največji v naših krajih. Vodič nas je zatem popeljal tudi v nadzorni center, kjer strokovnjak vseskozi spremlja dogajanje v pečeh in nad vsem, kar je s pečmi povezano. Podatke hranijo eno leto, v kolikor pa nastane potreba po starejših podatkih, pokličejo v podjetje, ki jim je naredilo peči, da jim jih posredujejo. S tem je bil ogled kotlovnice končan. Vodič je bil strokovno odlično usposobljen, saj je vedel vse podrobnosti in ga nobeno naše vprašanje ni presenetilo.
Sledil je še zadnji del ogleda. Ker podjetje za obratovanje potrebuje ogromne količine komprimiranega zraka in je to tudi del naše stroke, smo si ogledali še kompresorsko postrojenje. V podjetju imajo dve vrsti kompresorjev, in sicer turbinske (turbo) in vijačne. V prostoru je bilo zaradi delovanja kompresorjev zelo hrupno. Tudi za ta del imajo nadzorno sobo, saj mora biti proizvodnja vseskozi nemoteno oskrbljena s stisnjenim zrakom. Prikazali so nam tudi shemo, kjer smo lahko videli celotno mrežo poti komprimiranega zraka.
Natalija Kirar, univ. dipl. inž. str.

Strokovna ekskurzija Obrtni sejem Celje
Dijaki razredov 3.eS, 3.fS, 2.cS, 2.dS, 2.eS, 2.fS in 2.gS so 14. 9. 2018 obiskali Mednarodni obrtni sejem v Celju. Po prihodu na sejemski prostor so od spremljevalcev dobili ustrezna navodila in si potem samostojno ogledali sejem. Na sejmu je bilo prisotnih več kot 900 razstavljavcev iz 30 držav. Spremljevalci smo dijake videvali na razstavnih prostorih opreme in materiala za obrt in industrijo in sicer predvsem pri strojih in opremi za predelavo kovin, opremi za avtomatizacijo, opremi za avto servisne delavnice in seveda pri avtomobilih, skuterjih, štirikolesnikih in kmetijski mehanizaciji. Za natančen ogled in pridobitev informacij je bilo zaradi obsega sejma skoraj premalo časa, vendar so bili ob določeni uri vsi dijaki zbrani na predvidenem zbornem mestu in ob dogovorjeni uri smo se brez problemov vrnili v Novo mesto.
Igor Šmajdek, univ. dipl. inž.

OBISK TOVARNE Kovinoplastike Lož
V četrtek, 28. 3. 2019, so si učenci 3.aS, 3.bS in 3.cS ter njihovi spremljevalci, ogledali podjetje Kovinoplastika Lož, vetrno elektrarno v kraju Razdrto ter Križno jamo. Strokovna ekskurzija se je pričela z ogledom vetrne elektrarne, ki se nahaja na Razdrtem ob avtocesti. Prišli smo na dan, ko smo lahko v živo začutili moč kraške burje. Stolp je visok 53 metrov, krila imajo 44 metrov premera, rotor je dolg 20 metrov, strojnica je široka in visoka skoraj pet metrov, temelj stolpa pa ima premer 15 metrov. Elektrika iz generatorja, ki ga neposredno vrtijo trije kraki elise na rotorju, gre v srednjenapetostno stikališče s transformatorjem pod stolpom. Ta pretvori napetost 400 voltov v 20.000 voltov, prek zunanjega stikališča pa elektriko oddajajo v smeri proti Razdrtem ali Postojni. Nato smo pot nadaljevali proti podjetju Kovinoplastika Lož. Kovinoplastika Lož d.o.o. je ustanoviteljica osmih hčerinskih družb. Od tega je ena proizvodna, ostalih sedem pa je izključno trgovskih organizacij. Tri med njimi so specializirane za trženje izdelkov blagovne znamke Alveus, štiri hčerinske trgovske družbe pa so univerzalne in tržijo širši programski oz. izdelčni splet, ki zajema vse od stavbenega okovja do pomivalnih korit in opreme. Dijaki so si lahko ogledali vse faze vodenja procesa. Začeli smo z oddelkom, kjer so orodje pričeli konstruirati, nadaljevali z meritvami, izdelavo poizkusnih vzorcev do izdelave poskusnih serij. Zaključili pa smo v delu, kjer so izdelovali končen izdelek. Pohvalili so se z uporabo FEM analize in računalniško podprto simulacijo, kar jim pomaga pri hitrem odzivu na različne težave, na katere naletijo pri izdelovanju orodja. Njihova orodja se največ uporabljajo v avtomobilski in pohištveni industriji ter v industriji bele tehnike. Zadnja dejavnost, ki smo jo opravili, pa je bil ogled Križne jame. Ta jama je znana po številnih podzemnih jezerih, izjemnih najdiščih jamskega medveda ter odlični naravni ohranjenosti. S tem ogledom smo tudi zaključili strokovno ekskurzijo. Dijaki so pohvalili predvsem vodenje v podjetju, kjer smo dobili res izčrpne infomacije iz prve roke.
Natalija Kirar, univ. dipl. inž. str.

STROKOVNA EKSKURZIJA ŽELEZARNA ACRONI JESENICE IN PREŠERNOVA ROJSTNA HIŠA
V četrtek, 22.11.2018, so dijaki 2. aS in 2. bS v spremstvu profesorjev odpotovali na strokovno ekskurzijo na Jesenice. Najprej so se odpeljali v železarno Acroni, kjer so si ogledali postopke vročega valjanja. Dijaki so z velikim zanimanjem poslušali predstavnika podjetja, ki jih je vodil skozi celotni proces valjanja. Zaradi predolgega ogleda proizvodnje linije nam je zmanjkalo časa za ogled Prešernove rojstne hiše v Vrbi.
Sebastjan Kruh, dipl. inž.

Obisk tovarne Revoz
23. aprila 2019 smo z dijaki 4. aS in 4. bS odšli na strokovno ekskurzijo v tovarno Revoz v Novem mestu. Revoz je eno največjih slovenskih podjetij, edini proizvajalec avtomobilov in vrsto let največji izvoznik. Svoje poslanstvo uresničuje znotraj največje svetovne avtomobilske zveze – Renault Nissan Mitsubishi. Poleg Renaultovih modelov clio in twingo v Novem mestu nastajata tudi smart forfour in smart forfour EU. Dijaki so si ogledali proizvodni proces izdelave avtomobilov, ki se sestoji iz štirih korakov. To so: preoblikovanje pločevine, varjenje karoserij, lakiranje in montaža. Proizvodna zmogljivost podjetja Revoz je 220.000 vozil letno za kupce po vsem svetu. Našim dijakom je kadrovska služba predstavila možnosti zaposlitve. Nudijo zanimive in raznolike poklicne poti za nove sodelavce v mednarodnem delovnem okolju s številnimi možnostmi strokovnega in osebnega razvoja. Dijaki so bili z ogledom in predstavitvijo podjetja, ki ponuja možnost zaposlitve, zelo zadovoljni.
Branko Matešič, dipl.inž.

EKSKURZIJA V PODJETJE I.H.S. d.o.o. KRŠKO
V torek, 26. 3. 2019, smo se v sklopu predmeta Avtomatizacija in robotika odpravili na ogled podjetja I.H.S. d.o.o. v Krškem. Tam sta nas prijazno sprejela vodja splošne službe in vodja proizvodnje. Razdelili smo se v dve skupini. Eni skupni je vodja splošne službe v sejni sobi predstavila podjetje, druga skupina pa je medtem šla z vodjo proizvodnje na ogled proizvodnih procesov od konstrukcijskega oddelka do končne montaže in preizkušanja izdelkov. Skupini sta se potem zamenjali.
Izvedeli smo, da je ustanovitelj podjetja pričel z delom v domači garaži in v letu 1989 ustanovil podjetje I.H.S. d.o.o. v Krškem. Podjetje se je v tem času pod njegovim vodstvom razvijalo in sedaj zaposluje preko 130 delavcev. Matično podjetje je v Krškem, hčerinski podjetji sta v Nemčiji in Romuniji. Po celotnem svetu, tudi v daljni Mehiki, pa imajo predstavništva. Njihov program je avtomatizacija proizvodnih linij (paletirni sistemi, depaletirni sistemi, pakirni sistemi, transportni sistemi,…). Njihovi kupci so s področja živilske, tobačne, farmacevtske, kemijske industrije in drugih področij. Večina izdelkov izvozijo, samo približno 5% izdelkov prodajo v Sloveniji. Imajo velik posluh za mlajše generacije. Nudijo počitniško delo, štipendije in pri njih lahko opravljaš obvezno šolsko prakso pri delodajalcu.
Pri ogledu proizvodnih procesov smo si najprej pogledali projektivni oddelek. Nato pa proizvodnjo in montažo. Povedali so nam, da vsak sistem v grobem sestavijo in testirajo. Po testiranju se spet razstavi, ga transportirajo kupcu, tam pa ga dokončno sestavijo in odpravijo morebitne napake, ki so lahko pojavijo zaradi drugačnih okoliščin (prostor, svetloba, temperatura,…).
V podjetju mi je bilo všeč, saj sta jim pomembna čistoča in urejenost podjetja, zaradi samega načina dela, prijetnega vzdušja pa je bilo videti, da so med delavci odlični odnosi. Na koncu so nas še prijetno presenetili, saj je vsak od nas dobil simbolično darilo in vabilo, da se oglasi v primeru želje po zaposlitvi.
Urša Mohorič, 4.bS

Strokovna ekskurzija - Avto sejem Celje
Ekskurzije v Celju so se udeležili oddelki avtoservisne stroke.
Avto sejem v Celju je bil na žalost dijakov slabo zastopan s strani proizvajalcev in trgovcev osebnih avtomobilov. Dijaki so si lahko o ogledali le paleto gospodarskih vozil in priklopnikov.
Robert Kuzmijak 

(2020):
Dijaki 4. as, 4. bS in 4. cS so si ogledali proizvodni proces v Revozu.

Revoz 2020   Revoz 2020 1   Revoz 2020 2   Revoz 2020 3