Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Rastem s knjigo


Na naši šoli že vrsto let sodelujemo pri izvedbi nacionalnega projekta »Rastem s knjigo« za vse prve letnike vseh izobraževalnih programov. Projekt pripravlja Agencija za knjigo RS v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvom za kulturo, Združenjem splošnih knjižnic, Društvom slovenskih pisateljev in drugimi različnimi društvi in združenji ter Zavodom RS za šolstvo. S projektom želijo šolarje predvsem motivirati za branje knjig in obiskovanje splošnih knjižnic, spodbuditi dostopnost kakovostnega in izvirnega slovenskega mladinskega leposlovja, promovirati vrhunske domače ustvarjalce mladinskega leposlovja, motivirati založnike k večjemu vključevanju sodobnih slovenskih piscev v založniške programe za mladino ter povečati delež izdanega izvirnega slovenskega mladinskega leposlovja.

Priprave na projekt se pričnejo že spomladi, ko strokovna komisija na JAK na podlagi javnega razpisa izbere dve mladinski leposlovni deli slovenskih avtorjev, eno za sedmošolce in eno za dijake prvih letnikov. Vsako leto je izbrano drugo delo.

Izvedbo projekta načrtujemo v sklopu vsakoletnega obiska Knjižnice Mirana Jarca, kot ga določa letni delovni načrt šole, več dni zapored za vse oddelke prvih letnikov. Dijaki se seznanijo z delovanjem same knjižnice, z njeno zgodovino in poslanstvom, z različnimi načini izposoje gradiva ter drugimi informacijskimi znanji in orodji. Prijazen pristop in prijetno vzdušje v knjižnici marsikaterega dijaka spodbudita k vpisu v knjižnico; velikokrat je to tudi prvi vpis dijaka v splošno knjižnico. Koordinatorji projekta dijakom predstavijo najnovejša mladinska dela, njihove avtorje in vsebino del. Poseben vtis na dijakih pustita promocijsko gradivo in predstavitveni film. Ob koncu obiska prejme vsak dijak svoj izvod predstavljene knjige v dar, o knjigi pa se med uro slovenščine pogovarjamo in analiziramo njeno vsebino, temo, motive, glavne junake in sporočilo. Knjige so vsako leto dodane na seznam za domače branje in jih tako tudi vsebinsko nadgrajujemo.  

Alisa Kaltak, prof.,

                                                                                          koordinatorica projekta za Srednjo strojno šolo
Lovro Grm, 2  bS   CamScanner 11 10 2021 19 01   Balada o drevesu   Rastem s knjigo 2023 24