Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

S kolesom po žici

V soboto, 1. junija 2013, je v Ljubljani potekal znanstveno izobraževalni spektakel Kolo na žici v okviru 5. Znanstivala, ki ga je organizirala Hiša eksperimentov iz Ljubljane. Posebno kolo za ta spektakel je v sodelovanju s Hišo eksperimentov izdelala projektna skupina Srednje strojne šole na Šolskem centru Novo mesto s podporo direktorja Šolskega centra Štefana Davida.

Projektna skupina, v kateri so sodelovali Uroš Avsec, Branko Matešič, Slavko Povše, Matej Smolič in Aleksander Vrščaj, je pripravila idejno zasnovo kolesa, nato pa je Aleksander Vrščaj izdelal 3D računalniški model s pomočjo programa CATIA. Po potrditvi konstrukcije s strani gospoda Miha Kosa, predstavnika Hiše eksperimentov, pa je izdelal še tehnično dokumentacijo kolesa. Nato je učitelj praktičnega pouka Slavko Povše s še nekaterimi učitelji praktičnega pouka (Leopold Gantar, Martin Jakše, Janez Gašpir in Marjan Klobučar) in dijaki Srednje strojne šole na osnovi te dokumentacije izdelal okvir in posamezne dele kolesa ter ga sestavil. Nekatere tipske dele, kot so krmilo, sedeži, zobniki in zavore pa smo kupili.

Na jekleni pletenici se je tako v soboto s tem kolesom popeljalo čez Ljubljanico pri Čevljarskem mostu več sto udeležencev Znanstivala, med njimi ravnatelj šole Sebastijan Brežnjak in profesor Aleksander Vrščaj. Uživali smo v adrenalinski vožnji in pri tem spoznavali fizikalni zakon stabilnosti telesa.

Aleksander Vrščaj


Nekaj utrinkov:

DSC00074    DSC00078    DSC00080    DSC00081    DSC00082 

DSC00085    DSC00088    Preizkus kolesa 2 010   S kolesom po žici 2013

Video;