Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Strojni tehnik – PTI

ŠOLANJE TRAJA 2 LETI


Delovna področja, ki jih opravlja strojni tehnik, so izjemno raznovrstna in široka. Tako se strojni tehnik lahko ukvarja s konstruiranjem in projektiranjem, izdeluje in uporablja tehnično in tehnološko dokumentacijo ter jo ureja in arhivira z uporabo modernih pripomočkov, snuje in konstruira enostavne elemente in naprave. Upravlja in nastavlja numerično vodene obdelovalne in druge stroje ter naprave. Pri svojem delu lahko vodi skupino pri proizvodnji, vzdrževalnih, servisnih in drugih dejavnostih, lahko vodi tudi manjše samostojno podjetje.


V program strojni tehnik PTI se lahko vpišejo dijaki, ki so uspešno končali katerikoli program strojne stroke (avtoserviser, avtokaroserist, mehatronik operater, inštalater strojnih inštalacij, oblikovalec kovin-orodjar ali strojni mehanik)


Praktični pouk v šoli: izvajamo ga v šolskih delavnicah v 1.letniku po 3 ure na teden. Uporabljamo orodjarno, strugarno in CNC delavnico. 


Orodjarna: 


Strugarna CNC: 


CNC delavnica: 


Praktično usposabljanje pri delodajalcih (PUD): Strojni tehniki PTI v 1. letniku opravijo 2 tedna PUD-a pri različnih delodajalcih:

 

- TPV AVTOMOTIVE d.o.o., 

- Plastoform Šmarjeta d.o.o., 

- KEKO – OPREMA d.o.o., 

- Arex d.o.o. Šentjernej, 

- Adria Mobil d.o.o., TRIMO d.o.o., 

- REVOZ d.d., Krka d.d., 

- POVŠE METAL d.o.o., 

- AKRAPOVIČ d.d. 


Zaposlitvene možnosti: Zaposlujejo jih predvsem zgoraj našteta podjetja in ostala podjetja, pri katerih dijaki opravljajo PUD. Lahko si jih ogledate TUKAJ.

Nadaljnje izobraževanje: Strojni tehniki PTI lahko po uspešno opravljeni poklicni maturi šolanje nadaljujejo na višjih strokovnih šolah ali fakultetah. Z dodatno opravljenim 5. predmetom na maturi se lahko vpišejo tudi na univerzitetni študij v več smereh. Največ naših dijakov nadaljuje študij na Višji strokovni šoli na ŠC Novo mesto.


Več o programu STROJNI TEHNIK PTI