Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

AI4VET

Mobilnosti se s Srednje strojne šole udeležujejo Enej Kos, 3.aS, Urban Cimermančič, 3.aM, Lovro Grm, 2.bS.

AI4VET je večletni partnerski projekt IES PABLO DE OLAVIDE iz Španije, Šolskega centra Novo mesto iz Slovenije, CENTRUM KSZTALCENIA ZAWODOWEGO W WYSOKIEM MAZOWIECKIEM s Poljske, CEPROF - CENTROS ESCOLARES DE ENSINO PROFISSIONAL LDA s Portugalske skupaj s tehnološkim centrom ASSOCIATION OF RESEARCH OF THE RELATED AND RELATED TOY INDUSTRY iz Španije. V okviru aprilskega srečanja sodelujejo dijaki iz vseh omenjenih držav. Ukvarjajo se s programiranjem v sklopu avtomatizacije in uporabe umetne inteligence v avtomobilski industriji, industrijskem vzdrževanju in na področju pametnih hiš. Cilj je približati dijakom tudi delo v okviru multidisciplinarnega tima, zato se srečanja udeležujejo dijaki smeri strojni tehnik, tehnik mehatronike in elektrotehnik. Ob pridobivanju novih znanj spoznavajo svoje vrstnike iz sodelujočih držav, čas pa jim ostane tudi za odkrivanje mesta in okolice ter domače kulture in kulinarike. Dijake na poti spremlja prof. Gregor Rapuš, ki je zapisal nekaj utrinkov z mobilnosti:

Erasmus+ projekt AI4VET nam je omogočil potovanje po Evropi na Portugalsko. Spoznali smo način potovanja po zraku in iskanje letala po velikih letališčih. Na delavnicah v šoli ESPE smo se spoznali z dijaki in učitelji strokovnih šol Poljske, Španije in Portugalske.
Dijaki in učitelji smo se med seboj zelo dobro ujeli, ko smo reševali zahtevne naloge s področja umetne inteligence - UI.
Na delavnicah smo osvojena znanja UI preizkusili tudi na praktičnih primerih, kot je recimo prepoznavanje obraza in države ali celo našega govora.
Druženje se je nadaljevalo tudi po rednem programu. Skupaj smo se sprehodili po mestu Espinho, kjer smo bili nastanjeni in poskusili občutiti utrip mesta. Odšli smo tudi na izlet v sosednje mesto Aveiro, kjer smo si poleg znamenitosti ogledali tudi tehnološko središče in priložnosti, ki jih ponuja inovativnim podjetnikom.
Ob vračanju v Slovenijo se veselimo novih priložnosti, ki se nam z osvojenimi znanji odpirajo.

Pripravila: Katarina Slapničar, prof. in Gregor Rapuš, dipl. inž.

AI4VET(1)      AI4VET(2)    AI4VET(3)(1)   AI4VET(4)   AI4VET

Mobilnost na Poljsko