Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Strojni tehnik

ŠOLANJE TRAJA 4 LETA

Delovna področja, ki jih opravlja strojni tehnik, so izjemno raznovrstna in široka. Tako se strojni tehnik lahko ukvarja s konstruiranjem in projektiranjem, izdeluje in uporablja tehnično in tehnološko dokumentacijo ter jo ureja in arhivira z uporabo modernih pripomočkov, snuje in konstruira enostavne elemente in naprave. Upravlja in nastavlja numerično vodene obdelovalne in druge stroje ter naprave. Pri svojem delu lahko vodi skupino pri proizvodnji, vzdrževalnih, servisnih in drugih dejavnostih, lahko vodi tudi manjše samostojno podjetje.

Zloženka:

Ta brskalnik ne podpira PDF datoteke. Za ogled si datoteko prenesite: Prenesi obvestilo.

 

Praktični pouk: Strojni tehniki imajo pouk v šolskih delavnicah od 1. do 3. letnika, in sicer 1 dan v tednu vsake 14 dni. Opravljajo ga v ročni delavnici, strojni delavnici, delavnici preoblikovanja, varilnici in CNC delavnici. Oglejte si predstavitve teh delavnic:

ROČNA DELAVNICA

STROJNA DELAVNICA

DELAVNICA PREOBLIKOVANJA

VARILNICA

CNC DELAVNICA

Predstavitveni film za računalniško podprte tehnologije (CNC):Praktično usposabljanje pri delodajalcih (PUD): Strojni tehniki so tekom šolanja po 4 tedne v 2. in 3. letniku pri različnih podjetjih. Največ dijakov je na PUDU v naslednjih podjetjih:

- TPV AVTOMOTIVE d.o.o., 

- Plastoform Šmarjeta d.o.o., 

- KEKO – OPREMA d.o.o., 

- Arex d.o.o. Šentjernej, 

- Adria Mobil d.o.o., TRIMO d.o.o., 

- REVOZ d.d., Krka d.d., 

- POVŠE METAL d.o.o., 

- AKRAPOVIČ d.d. in druga podjetja…..


Zaposlitvene možnosti: Zaposlujejo jih predvsem zgoraj našteta podjetja in ostala podjetja, pri katerih dijaki opravljajo PUD. Lahko si jih ogledate TUKAJ.

Nadaljnje izobraževanje: Strojni tehniki lahko po uspešno opravljeni poklicni maturi šolanje nadaljujejo na višjih strokovnih šolah ali fakultetah. Z dodatno opravljenim 5. predmetom na maturi se lahko vpišejo tudi na univerzitetni študij v več smereh. Največ naših dijakov nadaljuje študij na Višji strokovni šoli na ŠC Novo mesto ali na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani. 

Več o programu STROJNI TEHNIK


Izjave dijakov: 

      

  

Bivši dijaki: