Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

7. februar 2017

Prireditev ob kulturnem prazniku

V torek, 7. februarja 2017, smo na Šolskem centru Novo mesto obeležili slovenski kulturni praznik. S svojo prisotnostjo so nas počastili tudi upokojeni delavci šolskega centra. Pevski zbor zdravstveno-kemijske šole je z Zdravljico otvoril kulturno dogajanje. Voditelja sta s predstavitvijo pomena kulture in plesnega giba navzočim približala namen počastitve spomina na pesnika Franceta Prešerna.

Glavni del prireditve pa je bila predstava Plesnega studia Novo mesto, ki smo si jo najprej ogledali dijaki in učitelji Srednje strojne šole ter Srednje zdravstvene in kemijske šole, potem pa še dijaki in učitelji Srednje elektro šole in tehniške gimnazije ter Srednje gradbene, lesarske in vzgojiteljske šole. Plesalci so se predstavili s plesnim spektaklom Junaki z odpada.

Predstava spremlja mladostnike, ki se zbirajo na mestnem odpadu. Tako kot je odpad mesto, kjer konča vse, kar ni več želeno, tako so tudi junaki tisti, ki jih ima družba za nezaželene – to so tisti, ki se težko prilagajajo, tisti, ki drugače razmišljajo, tisti, ki ne znajo drugače, tisti, nad katerimi so učitelji obupali, in tisti, za katere starši nimajo več časa.

Tako se najdejo odpad in odpadniki.  Oboji zavrženi pa znova zaživijo, ko eden od junakov najde staro knjigo Janeza Trdine Bajke in povesti o Gorjancih. Mladostniki se najprej, tako kot se družba vede do njih, posmehujejo zastarelim zgodbam in njihovim junakom. Smešijo jih, ko jih začnejo za zabavo oponašati. A igra posnemanja, ne da bi se zavedali, kmalu preraste v vživljanje v junake, odpad pa, s svojim bogatim naborom rekvizitov, postane idealna domišljijska kulisa za njihovo sodobno in samosvojo interpretacijo klasičnih povesti.

Naši “odpadniki” ugotovijo, da kljub prvemu vtisu zgodbe le niso za odpis, gledalci pa smo ugotovili, da imajo “odpadniki” v sebi veliko več junaškega, kot jim pripisuje družba.


Anit Vidic, prof.