Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Vec o tem

Zlati kabel 2011

Na konferenci KONFeT so dne 14.4.2011 podelili nagrade zlati kabel 2011 najboljšim eTwinning projektom v treh starostnih kategorijah (04 - 11 let, 12 - 15 let  in 16 - 19 let). Nagrade je nagrajenkam podelila direktorica CMEPIUSa Maja Mihelič Debeljak.

Dobitniki nagrade zlati kabel 2011 so:

1. V starostni kategoriji 4 – 11 let je nagrado zlati kabel prejel projekt »S knjigo do prijateljev & S prijatelji do knjige / Books make Friends & Friends make Books«, ki ga koordinira Nelly Tiran, Osnovna šola Kolezija, Ljubljana.

"Projekt, v katerem je sodelovalo 8 šol iz evropskih držav (Romunija, Poljska, Francija, Slovaška, Portugalska, Islandija, Bolgarija, Slovenija) ter šola iz Amerike,  je nastal zato, da bi otroci ob knjigah iz svojih dežel spoznavali svoje kulturno izročilo ter razvijali ustvarjalnost.
Projekt je na zanimiv način s pomočjo sodelovalnega projektnega dela in povezovanja s sovrstniki po svetu povezal več pomembnih elementov, kot so vzgajanje in razvijanje bralne spretnosti, spoznavanje pomena kulturnega izročila in razumevanja medkulturnosti, spodbujal k ustvarjalnosti in medpredmetnosti ter učinkoviti uporabi IKT. Tehnologija jim je smiselno služila kot sredstvo za izražanje in sodelovanje. V aktivnosti so vključili tudi predstavnike lokalne skupnosti."

2. V starostni kategoriji 12 – 15 let je nagrado zlati kabel prejel projekt »Kakšno je tvoje nebo? / How is your sky?«, ki ga koordinira Tatjana Gulič, OŠ Preska, Medvode.

"V projektu so sodelovale 4 šole: 2 iz Slovenije ter dve iz Francije. V projektu s področja astronomije so učenci in učitelji z merjenjem položaja Sonca ob točno določenih urah ugotavljali v čem se nebo nad nami razlikuje oz. je enako. Projekt je vzpodbudil tehnično kreativnost v učencih, spodbudil jih je k opazovanju narave, Sonca in Zemlje ter njunega medsebojnega položaja.
Navajal jih je k natančnosti in kritični obravnavi pridobljenih rezultatov, kar se pri pouku pogosto zanemari. Ob delu so spoznali, zakaj je pomembno merjenje dolgotrajen proces, spoznali so pravo znanstveno raziskovanje."

3. V starostni kategoriji 16 – 19 let je nagrado zlati kabel prejel projekt »Kontroverznost v kulturi, literaturi in umetnosti / Kontrowersje v kulturze, literaturze i sztuce«, ki ga koordinira Lorena Mihelač, Šolski center Novo mesto, Srednja šola Metlika.

"V projektu je sodelovalo 6 šol: iz Romunije, Turčije, Poljske in Slovenije. Projek raziskuje kontroverznost z vseh vidikov v družbi in osebnem življenju posameznika. Dijaki so odkrivali kako se kaže kontroverznost v umetnosti (glasbeni, likovni, književnosti) ter v vsakdanjem življenju. Odkrivali smo katerih nasprotij se človek/družba zaveda in akterih ne.
Tema projekta je aplikativna na različnih izobraževalnih stopnjah in uporaben pri razliičnih osnovnošolskih/srednješolskih predmetih (jezik, likovna, glasbena umetnost, zgodovina, sociologija, tehnika, arhitektura, medijska vzgoja). V okviru projekta so dijaki in učitelji uporabili pestro paleto različnih IKT orodij.

zlati kabel