Zlati kabel 2011

Na konferenci KONFeT so dne 14.4.2011 podelili nagrade zlati kabel 2011 najbolj┼íim eTwinning projektom v treh starostnih kategorijah (04 - 11 let, 12 - 15 let  in 16 - 19 let). Nagrade je nagrajenkam podelila direktorica CMEPIUSa Maja Miheli─Ź Debeljak.

Dobitniki nagrade zlati kabel 2011 so:

1. V starostni kategoriji 4 ÔÇô 11 let je nagrado zlati kabel prejel projekt ┬╗S knjigo do prijateljev & S prijatelji do knjige / Books make Friends & Friends make Books┬ź, ki ga koordinira Nelly Tiran, Osnovna ┼íola Kolezija, Ljubljana.

"Projekt, v katerem je sodelovalo 8 ┼íol iz evropskih dr┼żav (Romunija, Poljska, Francija, Slova┼íka, Portugalska, Islandija, Bolgarija, Slovenija) ter ┼íola iz Amerike,  je nastal zato, da bi otroci ob knjigah iz svojih de┼żel spoznavali svoje kulturno izro─Źilo ter razvijali ustvarjalnost.
Projekt je na zanimiv na─Źin s pomo─Źjo sodelovalnega projektnega dela in povezovanja s sovrstniki po svetu povezal ve─Ź pomembnih elementov, kot so vzgajanje in razvijanje bralne spretnosti, spoznavanje pomena kulturnega izro─Źila in razumevanja medkulturnosti, spodbujal k ustvarjalnosti in medpredmetnosti ter u─Źinkoviti uporabi IKT. Tehnologija jim je smiselno slu┼żila kot sredstvo za izra┼żanje in sodelovanje. V aktivnosti so vklju─Źili tudi predstavnike lokalne skupnosti."

2. V starostni kategoriji 12 ÔÇô 15 let je nagrado zlati kabel prejel projekt ┬╗Kak┼íno je tvoje nebo? / How is your sky?┬ź, ki ga koordinira Tatjana Guli─Ź, O┼á Preska, Medvode.

"V projektu so sodelovale 4 ┼íole: 2 iz Slovenije ter dve iz Francije. V projektu s podro─Źja astronomije so u─Źenci in u─Źitelji z merjenjem polo┼żaja Sonca ob to─Źno dolo─Źenih urah ugotavljali v ─Źem se nebo nad nami razlikuje oz. je enako. Projekt je vzpodbudil tehni─Źno kreativnost v u─Źencih, spodbudil jih je k opazovanju narave, Sonca in Zemlje ter njunega medsebojnega polo┼żaja.
Navajal jih je k natan─Źnosti in kriti─Źni obravnavi pridobljenih rezultatov, kar se pri pouku pogosto zanemari. Ob delu so spoznali, zakaj je pomembno merjenje dolgotrajen proces, spoznali so pravo znanstveno raziskovanje."

3. V starostni kategoriji 16 ÔÇô 19 let je nagrado zlati kabel prejel projekt ┬╗Kontroverznost v kulturi, literaturi in umetnosti / Kontrowersje v kulturze, literaturze i sztuce┬ź, ki ga koordinira Lorena Mihela─Ź, ┼áolski center Novo mesto, Srednja ┼íola Metlika.

"V projektu je sodelovalo 6 ┼íol: iz Romunije, Tur─Źije, Poljske in Slovenije. Projek raziskuje kontroverznost z vseh vidikov v dru┼żbi in osebnem ┼żivljenju posameznika. Dijaki so odkrivali kako se ka┼że kontroverznost v umetnosti (glasbeni, likovni, knji┼żevnosti) ter v vsakdanjem ┼żivljenju. Odkrivali smo katerih nasprotij se ─Źlovek/dru┼żba zaveda in akterih ne.
Tema projekta je aplikativna na razli─Źnih izobra┼żevalnih stopnjah in uporaben pri razlii─Źnih osnovno┼íolskih/srednje┼íolskih predmetih (jezik, likovna, glasbena umetnost, zgodovina, sociologija, tehnika, arhitektura, medijska vzgoja). V okviru projekta so dijaki in u─Źitelji uporabili pestro paleto razli─Źnih IKT orodij.

zlati kabel