Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Vec o tem

Novice

13 nov 2014

VTISI LJUTOMERSKIH DIJAKOV iz narodne izmenjave

                                

Narodna izmenjava dijakov 2. vb oddelka Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer z dijaki 2. b oddelka Srednje šole Metlika

v Ljutomeru, 6. in 7. 11. 2014

» Jesen v Prlekiji«

V narodni izmenjavi je sodelovalo 25 dijakov z dvema spremljevalkama iz Metlike in 27 dijakov iz Ljutomera. Pri četrtkovih delavnicah na šoli so se nam pridružile še štiri učenke OŠ Ivanjkovci z mentorico.

Pričakovanja , občutki pred izmenjavo

Večina dijakov se je izmenjave veselilo. Pričakovali so nova poznanstva, želeli so splesti nove prijateljske vezi, upali so na zabavo, da se bodo kaj novega  naučili, pridobili nove izkušnje, se srečali z novim okoljem. Nekateri so izrazili skrb pred nerazumevanjem z gostiteljem oziroma gostjo in strah pred nepoznavanjem narečja.

Uresničitev pričakovanj

 


Tisti, ki so se jim pričakovanja delno uresničila, so svojo odločitev utemeljili s tem, da vse osebe niso bile enako komunikativne, nekatere celo sramežljive in je zato med pogovorom nastala mučna tišina. Eno osebo je motilo, da smo bili predolgo v šoli, druga pa meni, da se šole niso povezale. Oseba, ki se ji pričakovanja niso uresničila, je napisala, da je imela zelo v redu gostiteljico.

 

Najbolj všeč pri izmenjavi

Izpostavili so delavnice v vrtcu Moravske Toplice, prav tako pa delavnice na šoli (plesna). Večini so bili všeč prijaznost, preprostost, da so postali prijatelji, druženje z vrstniki, pogovarjanje, gostoljubje gostiteljskih družin, da so pridobili veliko novih informacij, znanj (tudi novega narečja), izkušenj. Nekaterim je bilo vse všeč, saj so v vsem uživali in se zabavali.

 

Slabe izkušnje

Večina dijakov ni doživela slabe izkušnje. Tisti, ki pa so jo, so navedli, da jim ni bilo všeč, ker smo se predolgo zadrževali v šoli, da so eni bili zadržani, da je bilo v šoli popoldne preveč delavnic, da niso razumeli narečja, da v enem primeru v času pouka niso bili aktivno vključeni in pa, da je bilo deževno vreme.

 

Predlogi za izboljšave programa izmenjave

Nekateri so predlagali izmenjavo več dni (vsaj tri), a bi manj časa preživeli v šoli in se raje družili in spoznavali okolico. Nekateri bi imeli več in daljše delavnice, nekateri pa manj delavnic. Prespali bi raje v dvojicah, dva po dva iz vsakega razreda.  Med program izmenjave predlagajo tudi ogled šole.

 

Nova znanja in izkušnje

Kot dijakinje in dijaki vzgojiteljske šole so napisali, do so pridobili več izkušenj pri delu z otroki, drug od drugega so se naučili nekaj novih, narečnih besed, prav tako pa spoznali, da je v vrtcu učenje nemščine lahko zelo zabavno. Pridobili so dovolj znanja, da lahko okrasijo lectovo srce, naredijo punčko iz ličja. Spoznali so Ljutomer z okolico, znajo pripraviti prleške in prekmurske jedi. Spoznali so tradicionalno glasbo, ples. Vedo, kdo je Franc Miklošič. Eni osebi je bila všeč izkušnja sproščenega učenja novih stvari.

 

Opis gostitelja

Prav vsi so bili s svojimi gostitelji zelo zadovoljni, ker so bili gostoljubni in so jih spravljali v dobro voljo, čutili so se sprejete v njihove domove.

 

Zaključna misel

Iz srca v srce.  Prijateljstvo je nekaj posebnega in nepozabljivega. Mi mamo se fajn.  Na naši skupni poti tkemo velika prijateljstva. Če smo mi odprti in prijazni, taki bodo tudi drugi do nas. Skupaj je vse zabavnejše.  Prijateljstvo prihaja iz srca. Bodi odprt in spoznal boš nove ljudi. Prijateljstvo je kot kisik, brez njega ne moremo. Vsega lepega je enkrat konec.

 

 

EVALVACIJA UDELEŽBE NA DELAVNICAH NA ŠOLI S STRANI UČENK OŠ IVANJKOVCI

 

Učenke so se na šoli počutile dobro, do njih so bili vsi  prijazni. Pričakovanja so se jim uresničila delno, saj bi želele večjo udeležbo osnovnošolcev, bilo pa je tudi premalo časa. Sodelovale so v kuharski in fotografski delavnici.

 



Po evalvacijskih vprašalnikih odgovore povzela: Sonja Ferčak, koordinatorica narodne izmenjave v Ljutomeru




 mg 1010 IMG 0914 IMG 0921 IMG 0949 IMG 0956 IMG 0980 IMG 1001



Nekaj fotografij iz izmenjave, več pa si lahko ogledate TUKAJ.