Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Vec o tem

Novice

22 okt 2011

Vesela jesen v Beli krajini

»OD POGAČE NOGA SKAČE,«

pravi naš pregovor. V današnjih časih ta pšenični kruh več nima takšne moči, pravzaprav ne prinaša takšnega veselja od hrepenenja po koščku zapečene pogače. Doživimo pa lahko poseben občutek od lastne aktivnosti, če sami spečemo pogačo - in to med svojimi vrstniki pod budnim očesom izurjenih kmečkih žensk, ki v Metliki predstavljajo in učijo peko pogače po zaščitenem receptu iz Uradnega lista RS.

V tednu Vesele jeseni v Beli krajini, ki jo organizira Občina Metlika že kot tradicionalno, smo se dijaki tretjih letnikov udeležili delavnice peke pogače. S profesorico Aleksandro Matjašič, ki poučuje strokovni modul Ljudsko izročilo, smo preživeli slabo urico med sladkimi vonjavami domačega belega kruha. Človek bi mislil, da za eno samo pogačo porabiš veliko časa, saj izgleda tako dovršeno, pa ni tako. Od fino presejane moke do zlato zapečene pogače je le dobrih 20 minut. Vsekakor velja, da vaja dela mojstra in da prva, druga ali pa še tretja pogača ne bodo izgledale tako dobro, naslednja pa bo z našo voljo in pridobljenim znanjem lahko še boljša od vsake druge, saj vsak trud rodi dobre sadove. Potrebuješ le pol kilograma pšenične mehke moke,  3 dcl mlačne vode, 2 kavni žlički soli,  20 g kvasa,  1 ščepec kumine, 1 celo jajce,  pol žličke sladkorja in ščepec debele zrnate soli.

A veste, kdo je spekel najbolj okusno pogačo od nas vseh? Naš kuhar, naš sošolec – Črt. Vsaka čast!

Dijakinje 3. b