Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Vec o tem

Novice

17 okt 2011

Obisk v Latviji

PROJEKT COMENIUS

SLOVENIJA – METLIKA gradi most do LATVIJE – NERETE

»WE ALL CAN BE FRIENDS«

»Vsi smo lahko prijatelji,« s tem geslom smo zaključili aprilsko druženje z našimi partnerji iz Latvije. Od 29. septembra do 9. oktobra 2011 pa so naši dijaki iz 4. a s spremljevalci preživeli nekaj nepozabnih dni v Nereti, ki leži dobrih 100 km od glavnega mesta Rige. Ravnateljica naše šole Branka Klarić in nosilka projekta Lorena Mihelač sta ta obisk dogovorili že pred letom, ko je bila dorečena skupna naloga z naslovom Uporabnost šolskega znanja v vsakdanjem življenju. Že ob prvem srečanju so se srednješolci navezali drug na drugega in z zagotovostjo trdili, da bi lahko kar živeli in se učili skupaj. To je sicer tudi eden od namenov projekta Comenius, da bi podrli »tiste umetne« meje med ljudmi, da bi vzgajali strpne Zemljane, ki bi se zavedali razlik, in bi mladim privzgojili čut za izmenjavo dobrega. Navsezadnje, kakor trdijo antropologi, se »na vseh koncih sveta razvijajo pravljice, ker je notranja struktura ljudi povsod enaka«.

Tako so naši bodoči vzgojitelji okusili »pravljično« življenje v skrbno pripravljenih delavnicah v njihovi »pravljično« urejeni šoli. Profesorji so vsekakor takoj opazili zunanjo urejenost okolja in prostorov; staro obnovljeno pohištvo in najsodobnejšo ureditev učilnic: računalniške, kemijske, biološke, … kjer so potekale delavnice. Latvijci so naše dijake gostili s pestrim izborom didaktičnih iger, skozi katere ljudje spoznavajo svoj značaj, ljudsko dušo in se predstavijo drug drugemu. Doživeli so veliko več kot povejo te besede in pokažejo vse fotografije.

Na pot v Latvijo smo se odpravili v nočnih urah, in sicer smo potovali preko Slovenije, Avstrije, v jutranjih urah smo opazovali pokrajino Češke in Poljske ter se zvečer nastanili v Krakowu, skozi katerega smo se sprehodili. Naslednji dan smo prevozili Litvo in prispeli v Latvijo, kjer smo začeli »živeti latvijsko življenje« - tako gostoljubno so nas namreč sprejeli medse Latvijci. Pokazali so nam svoj vsakdanji način življenja, ki se v marsičem razlikuje od našega. Vsi smo bili namreč mnenja, da mora njihov narod trdo delati na svoji zemlji. Občudovali smo njihove ročne spretnosti in se urili v vezenju voščilnic. Improvizacija v življenju je bila v vsakem zgodovinskem obdobju dobrodošla, v sodobnem času pa je neizbežna. Tako smo se v dvojicah: eden od nas in dijak iz Nerete, s pantomimo preizkusili v reševanju različnih življenjskih situacij na odru. Izkazalo se je, da smo prav vsi iznajdljivi in vedno zelo pragmatični. Pomerili smo se v športnih disciplinah in plesali, se sprehodili skozi narodni park Sigulda, si pogledali hidroelektrarno, muzej na prostem, kjer smo po stari recepturi skuhali pravi domači sir in obiskali glavno mesto z bogato kulturno zgodovino. Delo in prosti čas med Latvijci nas je prijetno umirjalo in sproščalo. Umetniška dela, tako pesmi kot slike, Latvijca Jana Jaunsudrabinša so nas nagovarjala vseh šest dni in na koncu smo se med njimi počutili že kar domači. Na zaključni prireditvi nas je vse skupaj preplavil prav poseben občutek, ko smo si nadeli ročno izdelane zapestnice prijateljstva in kot darilo Latvijcem zapeli njihovo pesem Es skupstu. S solzami v očeh smo se od njih poslovili in resnično upamo, da se bomo še kdaj srečali.

Karmen Korene in Nina Putiš, 4. A

SVET POSTAJA GLOBALNA VAS –POSKRBIMO ZA DOBRE SOSEDSKE ODNOSE!

Pripravila Marija Nemanič, prof.

 

Latvija - slike