Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Vec o tem

Novice

18 okt 2013

Strokovna ekskurzija dijakov 4. letnikov

 

PROGRAM  STROKOVNE EKSKURZIJE

 

1.   DAN (24.10.2013)

Zjutraj ob 06.00 uri odhod avtobusa iz Metlike in vožnja skozi Krško, Celje in Maribor skozi mejni prehod Hodoš v Monošter – center Porabja, kjer živijo naši rojaki. Ti nam bodo predstavili svojo zgodovino in življenje na oni stran slovenske meje, ogledali pa si bomo tudi muzej porabskih Slovencev. Po povratku v Slovenijo se bomo ustavili na Goričkem, kjer bomo obiskali Doživljajski park Vulkanijo. Najprej si bomo ogledali film o vulkanih, nato pa se bomo po lavini cevi spustili v zemeljske globine, kjer sledi še ogled 3D predstavitve. Za konec dneva sledi še obisk Bogojine, kjer si bomo ogledali znamenito Plečnikovo cerkev, obiskali pa bomo tudi lončarsko vas v Filovcih, ki predstavlja staro tradicionalno graditeljstvo in obujanje že skoraj pozabljenih običajev. Večerja in prenočevanje v hotelu Diana v Murski Soboti.

 

2. DAN (25.10.2013)

Po zajtrku sledi vožnja skozi Maribor in Dravograd do Črne na Koroškem, kjer bomo obiskali Center za usposabljanje, delo in varstvo. To je center za usposabljanje otrok, mladostnikov in starejših oseb z motnjo v duševnem razvoju. Po obisku se bomo zapeljali skozi mejni prehod Holmec na Koroško – zibelko slovenstva. Na Gosposvetskem polju si bomo ogledali Vojvodski prestol, kjer so dolga leta ustoličevali karantanske vojvode, in cerkev pri Gospe Sveti. Nato se bomo zapeljali v koroško deželno prestolnico Celovec, ki je politično, gospodarsko, šolsko ter kulturno središče koroških Slovencev. Sledi še vožnja ob Vrbskem jezeru, preko Korenskega sedla v Slovenijo – točneje Kranjsko goro. Večerja in prenočevanje v hotelu Špik.

 

3.   DAN (26.10. 2013)

Po zajtrku se bomo odpeljali skozi Trbiž in naprej po Kanalski dolini in dolini reke Bele in Reklanice (obrobje Zahodnih Julijcev) v Rezijo. Postanek v Ravanci, kjer se bomo srečali z našimi zamejci, nato pa  vožnja proti jugu v Beneško Slovenijo in krajši postanek v Čedadu, rojstnemu mestu longobardskega zgodovinarja Pavla Diakona. Sprehod po mestu: čez Hudičev most, pod katerim se peni Nadiža, mimo stolnice in spomenika Julija Cezarja.

V Slovenijo bomo vstopili preko mejnega prehoda Vrtojba. Na koncu še postanek za ogled slikovitega kraškega naselja Štanjel, nato pa povratek domov.

 

 

Cena vključuje: avtobusni prevoz s sodobnim turističnim avtobusom, 2 x polpenzion,

oglede in vstopnine za:  Doživljajski park Vulkanija, Plečnikovo cerkev v Bogojini, lončarsko vas Filovci, sprejem pri Slovencih v Porabju in ogled muzeja, Vojvodski prestol in cerkev Gospe Svete, Rezijo in Benečijo.

stroške spremstva dveh profesorjev, vodenje in organizacijo ekskurzije.