Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Vec o tem

Novice

20 nov 2014

Poročilo z narodne izmenjave Metlika-Ljutomer 2014

Drugi letnik programa predšolske vzgoje Srednje šole Metlika, enote Šolskega centra Novo mesto, je v okviru narodne izmenjave v novembru obiskal drugi letnik istega programa Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer.

S trendom uveljavljenih mednarodnih izmenjav se je kmalu porodila ideja o tovrstnem povezovanju med šolami znotraj naroda. Slovenija je tako majhna dežela, a kamorkoli stopimo z mladimi, tam dobimo občutek, da se zelo slabo poznamo in si imamo veliko povedati. Preprosta domača poznanstva nam koristijo in nas spodbudijo za dvig kakovosti učenja in poučevanja med slovenskimi šolami. V prvi vrsti je namen povezovanja vsekakor spoznavanje domače slovenske kulture in načina življenja po posameznih pokrajinah, zato na tej poti želimo uresničiti motivirano naravno učenje; dijaki naj bi z veseljem in vedoželjnostjo iskali odgovore na preprosta vprašanja, ki se porodijo ob novem poznanstvu.

V Prlekiji so nas na ljutomerski gimnaziji gostoljubno pričakali z njihovo značilno ljudsko glasbo, ki so jo izvajali s preprostimi pobarvanimi tulci različnih dolžin. Večglasno melodijo brez besedila, ki smo ga slišali potem v dveh dneh v nadaljevanju programa kar nekajkrat, nas je uvedla v njihov značilen prostor, ki so ga naši dijaki ob koncu obiska označili za enega najbolj prijaznih in preprostih koščkov Slovenije. »Dere sen jaz mali bija« je prleška ljudska, ki smo jo v popoldanskih delavnicah umetniško zaplesali, prepevali, literarno obdelali, v šolski kuhinji pa je še zadišalo po njihovih najbolj značilnih jedeh – gibanici in ajdovih krapcih. Naši dijaki so zelo pohvalili gostoljubnost staršev, pri katerih so prenočili, in sproščeno vzdušje, ki so ga ustvarjali tudi profesorji.

Posebno lep spomin nam je pustila delavnica poslikave lectovih src, ki so jo za nas pripravili v Vrtcu Moravske Toplice. Sodobno urejen vrtec sredi turistično urejenega kraja je izgledal kakor otok utopije naših sanj; prav vsi so si zaželeli opravljati svoj poklic v takem okolju. In delavnico, ki jo je strokovno podprla domačinka z uveljavljeno domačo obrtjo, smo simbolično razumeli kot iskreno gesto novih prijateljev iz Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, kar je navsezadnje smisel vsake izmenjave - IZ SRCA V SRCE.

 

                                                             Koordinatorica narodne izmenjave Marija Nemanič, prof.


 mg 1007

Ostale fotografije si oglejte TUKAJ ...