Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Vec o tem

Novice

18 okt 2013

Foto: Počitniško potovanje v Bruselj

Obiskal sem evropsko prestolnico

 

Prijetno sem bil presenečen, ko so mi v šoli povedali, da me je Društvo prijateljev mladine Metlika predlagalo za potovanje v Bruselj Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste, ki ga je organiziralo za mlade iz vse Slovenije

 

Zbrali smo se v Ljubljani, kjer sem se spoznal z novimi prijatelji in spremljevalci. Kmalu za tem je prišel avtobus, z njim pa mladoletniki s Štajerske in vodič Saša, ki je bil ves čas nasmejan in in nam je poleg zanimivih podatkov o lokalnih znamenitostih podaril marsikatero šalo. Nato smo se kar nekaj časa poslavljali od staršev, ki so nam to potovanje še kako privoščili. 

Ko smo prišli v sosednjo Avstrijo, je bil že večer, vendar si še vedno lahko opazil obris Kamniško-Savinjskih Alp. Kmalu smo vsi zaspali. Čeprav ni bilo zelo udobno, smo imeli vseeno dobre misli. Ponoči smo prepotovali Avstrijo, zbudili pa smo se na meji med Nemčijo in Nizozemsko, kjer smo imeli manjši postanek.

Po prestopu meje smo se ustavili v nizozemskem mestu Maastricht. Mesto je zelo znano po svoji zgodovini, ustvarjalnosti, znanih osebah, od Slovenije pa se razlikuje po zgradbah, zakonih in v gospodarstvu. Ker Nizozemska ni tako velika država, smo se kmalu odpravili proti Belgiji, vmes smo opazovali gradnjo hiš, ki ne presegajo več kot šest nadstropij in ulic, ki so zelo urejene in pokrite s kamnom in ne z asfaltom. Njihove hiše so skromne, pa naj bo ta od »šefa banke« ali pa od njegovega zaposlenega na blagajni.

 

V Belgiji je bilo zelo podobno, samo da ljudje vlagajo denar bolj v luksuzne avte in ne v kolesa, kot to delajo na Nizozemskem. Prva znamenitost v Belgiji je bil Atomium, gromozanska podoba atoma jekla, ki leži pred Brusljem. Ko pa smo prišli v središčni del mesta, je bil ta vse bolj luksuzen, nabit s trgovinami, ljudmi, lepo okrašen in tudi temu primerno drag. Nato smo se napotili v sobe hotela La Legende, v katerem smo prenočili dve noči. Kmalu za tem nas je vodič popeljal po znamenitih ulicah v bližini hotela. Te ulice so bile nabite z ljudmi in trgovinami, ki so bile polne čokolad in vafljev, ki so značilni za Belgijo; seveda sem se jih najedel, vendar jih bi še. Ogledali smo si znamenitosti, kot so deček, ki lula, cehovski trg, najdražja in zelo stara kavarna ter kip deklice, ki lula. Nato smo imeli malo prostega časa, pa sem šel z novimi prijatelji po kilometrski ulici polni trgovin.

 

Po dobrem spancu smo imeli zajtrk in nato čas, da se pripravimo za lovom po večjih znamenitostih. Prvo smo si ogledali evropski parlament, ki je kar precej večji od slovenskega. Preden smo prišli do mag. Tanje Fajon, ki je slovenska parlamentarka, smo morali skozi zelo strogo varnost, šele nato smo se posedli v sejno sobo. Pogovarjali smo se o namenu evropskega parlamenta, kaj delajo, zakaj to delajo, kakšni so cilji itd. Poučila nas je marsičesa, o čemer nas mediji ne bi. Nato smo imeli kosilo v samem parlamentu, čeprav je to bila samo menza. Ko smo odšli, smo si ogledali ambasade, kraljevo palačo in Waterloo, ki je umetno narejen hrib, na njem pa je kip leva, ki naj bi predstavljal spomenik zadnjega boja z Napoleonom, ki je bil takrat drugič poražen. Nato smo si pogledali tudi dva filma o samemu boju ter 3D panoramo. Ko smo se vrnili pred hotel, smo imeli prosti čas za nakup čokolad, spominkov in druženje s prijatelji, kmalu za tem smo nekateri naredili še nočni sprehod po okolici, čeprav se pri njih začne noč šele ob 22.30, nato smo šli utrujeni spat. Zjutraj smo imeli pred odhodom še zajtrk. Poslovil sem se od Bruslja in nato še od prijateljev.

 

Zahvaljujem se vam vsem, ki ste mi omogočili nepozabno in edinstveno potovanje v Bruselj, s katerega sem se vrnil poln lepih dogodivščin in spominov, ki jih ne bom pozabil.

 

Še enkrat se zahvaljujem vsem in priporočam, da tudi sami obiščete Bruselj.



                                                                                Florjan Metelko, dijak 4. a



 

 mestna hiša  maastricht Maastricht evropski parlament cehovski trg1 Atomium

                                                                                       


Več slik s potovanja po evropski prestolnici si oglejte v galeriji slik