Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Predstavitev projektaprojekt MC VET


PREDSTAVITEV PROJEKTA MC.VET: Mikrokrediti - nove poti za povečanje ponudbe poklicnega izobraževanja


Soočenje z energetskimi težavami, novimi načini dela in življenja zaradi Covid-19 omejitev, usmeritev EU v zeleno in digitalno, je sedaj še bolj nujno, kot kdaj koli prej. Zeleni in digitalni prehod od posameznikov zahteva tudi izpopolnjevanje ali prekvalificiranje.

Medtem, ko imajo kvalifikacije in diplome iz osnovnega izobraževanja in usposabljanja ključno vlogo v Evropi, se alternativne poverilnice vedno bolj uveljavljajo kot možnost za dopolnitev ali dodajanje k obstoječim sistemom kvalifikacij. Mikrokrediti (MC) so pogosto prikazani in promovirani kot nov način za posameznike, da si zgradijo lasten profil spretnosti in kvalifikacij (portfolijo) z zbiranjem in sestavljanjem pridobljenih kompetenc na prilagodljiv način, na svojem lastnem tempu in glede na lastne prioritete. Splošni cilj projekta je okrepiti povezavo med EU in ne-EU države jugovzhodne Evrope (zahodni Balkan) z analizo in opredelitvijo MC v poklicnem izobraževanju in usposabljanju, da bi podprli ustreznost, dostopnost in odzivnost institucij in sistemov poklicnega izobraževanja in usposabljanja na spremembe na trgu dela. Partnerji bodo mikrokredite opredelili v svoji državi in poskusili uporabiti opredelitev s standardi in ključnimi načeli za njihovo zasnovo in prenosljivost za vse države partnerice. Na podlagi skupne definiciji mikrokreditov, bodo partnerji oblikovali skupni program usposabljanja za mikrokredite za področje inženiringa - 3D tiskanja. V program usposabljanja bodo aktivno  z vključeni delodajalci z pripravo kvalifikacijskega profila. Novo nastali program usposabljanja za 3D tiskanje bo testno izveden v vseh državah partnericah.

Dijaki poklicnega izobraževanja in usposabljanja, udeleženci izobraževanja odraslih, učitelji in vodje usposabljanja v podjetjih bodo vključeni v usposabljanja in mobilnostjo v obliki TTT (Train the trainer). Pri opredelitvi in oblikovanju mikrokreditov bodo partnerji imeli dejavnosti vzajemnega učenja (PLA) z velikim številom učiteljev poklicnega izobraževanja in usposabljanja, trenerjev in strokovnjaki iz podjetij. Glavni namenom je izmenjava izkušenj in znanja o mikrokreditih in njihovem razvoju, oblikovanju kurikuluma in vključevanju delodajalcev v razvojnem procesu v poklicnega izobraževanja in usposabljanja (PIU).

“Co-funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or EACEA. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.”