Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Vinko Möderndorfer (14.3.2012)

V sredo, 14. marca 2012, je šolska knjižnica za dijake 4. letnikov tehniške gimnazije organizirala obisk Vinka Möderndorferja. Pogovor z njim je vodila profesorica Barbara Grabnar Kregulj.

Vinko Möderndorfer je slovenski pisatelj, pesnik, filmski, radijski in televizijski režiser, nam dijakom pa znan predvsem kot dramatik in avtor satirične komedije Limonada slovenica (1998). Politična satira je za letošnje maturante eno izmed dramskih del za maturitetni esej.

Vsestranski književnik je najprej spregovoril o  pisatelju kot umetniku  in njegovem literarnem ustvarjanju. Poudaril je, da pisatelj gleda na svet s posebnega zornega kota oziroma zgodbe, ki jih piše, živi. Pisanje je njegov način življenja. 

Dramsko delo se, v primerjavi s pripovedništvom ali poezijo, izpopolni na odru. Gledalca aktivira tako, da med predstavo spontano sodeluje (se smeji, joče, se postavi na stran določene osebe …). Pretok energije med igralci in gledalci je še posebej intenziven. Tako je gledališče najbolj živa umetnost in zato najbolje govori o aktualnem času. Pove še, da prav skozi smeh najlaže predstavimo negativnosti in slabosti, tako posameznika kot naroda. Med značajem posameznika in značajem naroda pravzaprav ni velike razlike.

Limonada slovenica je zrcalo slovenske politične morale. Pisateljeva interpretacija drame in vrednotenje človeške morale sta maturantom še dodatno odprla oči in jim približala tematiko vseh štirih maturitetnih dram in jim bo zagotovo pomagala pri pisanju maturitetnega eseja.  

Domen Potočnik, T4c

fotografijeZa prikaz članka je potrebno omogočiti piškotke.