Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Feri Lainšček (18.2.2011)

V četrtek, 10. 3. 2011, je na Šolskem centru Novo mesto gostoval vsestranski ustvarjalec Feri Lainšček. Avtor številnih del je letos še posebej aktualen, saj je tudi pisatelj romana Ločil bom peno od valov, ki je bil izbran za letošnji maturitetni roman. Srečanje, ki je bilo namenjeno dijakom četrtega letnika tehniške gimnazije in maturitetnega tečaja, je organizirala šolska knjižnica, vodila pa Barbara Grabnar Kregulj, profesorica slovenščine. V uvodnem delu so tri dekleta na violino zaigrala dve skladbi, gosta pa je pozdravil tudi direktor Šolskega centra Novo mesto Štefan David, ki je povedal, da je posebej vesel, da lahko v naši družbi pozdravi svojega rojaka iz Prekmurja.
V času našega druženja smo prisluhnili pripovedi človeka, ki pravi, da mu je pisanje način življenja in da od svojega pisanja tudi živi. Feri Lainšček je avtor številnih romanov, pravljic, knjig za otroke, pesniških zbirk, radijskih iger in filmskih scenarijev. Tokrat smo se osredotočili predvsem na roman Ločil bom peno od valov, ki ga tudi dijaki, ki so se udeležili srečanja, že zelo dobro poznajo. Zanimalo jih je predvsem, kako je pisatelj izbral naslov oziroma kaj pomeni. Naslov nam je razložil z anekdoto iz svojega življenja in povedal, da je metafora, ki pomeni »stvari bom postavil na svoje mesto« in si ga lahko vsak bralec razloži po svoje.
Pisatelj nam je razložil kako roman nastaja, kako si zastavi horizontalo romana, ki poskuša čimbolj zajeti duha časa, v katerem se roman dogaja, in potem iz horizontale gradi vertikalo, ki je zelo razvejana.
Dijaki so imeli za pisatelja številna vprašanja, tako da smo se poleg vsebine romana dotaknili tudi avtorjevega otroštva ob železni zavesi, njegovega odnosa do Romov in pogleda na Prekmurje.
Avtor pa je dijakom zaželel tudi, da se ne obremenjujejo z njegovimi razlagami romana Ločil bom peno od valov, saj pravi, da vsak bralec brano delo soustvarja, saj ga doživlja skozi svojo življenjsko izkušnjo in je tako izkušnja branja drugačna za vsakega bralca.

fotografije

Za prikaz članka je potrebno omogočiti piškotke.