Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Bralni maraton 23.4.2015

23. april 2015 ali kako sta potekala bralni maraton na Šolskem centru Novo mesto in podelitev nagrad za natečaj ob 650. obletnici Novega mesta

Dogajanje ob dnevu knjige je bilo tudi letos pestro. Od 9.30 do 13. ure je v čitalnici šolske knjižnice potekal bralni maraton.  V štirih šolskih urah se je branja, poslušanja, razgovora in razmisleka o knjigah, njihovem pomenu in obstanku v svetu elektronskih medijev udeležilo okoli 250 dijakov. Med njimi so se nekateri opogumili in glasno brali svojim vrstnikom, del programa pa je izpeljala profesorica Jožica Jožef Beg, ki je svoje predavanje gradila na odlomkih iz različnih književnih del, tudi  iz dela španskega avtorja Carlosa RuizaZafónaSenca vetra, v katerem prvoosebni pripovedovalec še kot deček na »pokopališču pozabljenih knjig« odkrije roman, ki mu spremeni življenje. V razgovoru so dijaki in profesorica prepletali svoje zgodbe o tem, kako so jim knjige spremenile življenje, pa naj gre za biografije znanih športnikov, obvezna domača branja ali knjige, ki so jih prebrali v svojem prostem času.
Ugotovili smo, da se ljubezni do knjig naučimo že v rani mladosti, ko nam berejo starši in ko tudi sami zaidemo v svet branja. Človek raste samo iz svojih korenin, od otroštva naprej. Poudarili smo, da nam manjka domoljubja, premalo se zavedamo lepot našega jezika in kulture. In če  nekoliko literarno ponazorim naše ideje, lahko zapišem, danikjer ni svet tako lep kot tukaj, nikjer niso trave tako zelene kot tukaj,nikjer ne valove žita tako visoko in  bahavo kot tukaj innikjer ni gričev s tako belimi cerkvicami kot tukaj.
 Vsi smo se strinjali, da imajo knjige in literatura nasploh moč, ki je drugi mediji nimajo, saj nam omogočajo, da se zamislimo o svojem obstoju, o tem, kar smo in kam plovemo v tem norem svetu. Naše bivanje je bežno, hip v večnosti, dnevi, meseci in leta nam uhajajo med prsti, poti se vse bolj krajšajo, ampak – še vedno je vsak dan nov dan, novo upanje. Zato knjige ne bodo izumrle, mogoče bodo samo prešle v drugačno elektronsko »stanje«.
Bralni maraton smo zaključili s prireditvijo, na kateri je ravnatelj Srednje elektro šole in tehniške gimnazije, gospod Boris Plut, podelil  nagrade dijakom, ki so sodelovali na literarnem, likovnem in fotografskem natečaju SEŠTG, posvečenem 650. obletnici ustanovitve Novega mesta. Odločili smo se tudi, da ga razširimo na celotni Šolski center Novo mesto in odziv je bil odličen.Prireditev so s svojim branjem obogatili avtorji nagrajenih besedil v slovenščini in angleščini, z glasbenim nastopom pa jo je zaokrožil Andraž Barle iz T2c.
Zapisala:
Marjana Pogačnik

NAGRAJENI AVTORJI 2. NATEČAJA SEŠTG PO PODROČJIH USTVARJANJA

Poezija in proza  v slovenščini:
Manca Levstek, Monika Vidmar, F3b; Srednja zdravstvena in kemijska šola
Eva Kralj, 2c ZN; Srednja zdravstvena in kemijska šola
Pia Kržan, K3a; Srednja zdravstvena in kemijska šola

Poezija in proza v angleščini:
Anja Miklavc, F3a; Srednja zdravstvena in kemijska šola
Nejc Čurič, KT3a; Srednja zdravstvena in kemijska šola
Uroš Šmajdek, T2b; Srednja elektro šola in tehniška gimnazija

Fotografija:
Gal Pavlin in Jakob Fabjan, T3a, Zarja Fabjan, T1a; Srednja elektro šola in tehniška gimnazija
Kaja Jug, KT1b; Srednja zdravstvena in kemijska šola

Likovni izdelki:
Daniela Stojanovska, ZN1b; Srednja zdravstvena in kemijska šola
Lucija Luna Cvelbar Zorko, SŠM1b; Srednja šola Metlika
Pia Šabić, PTI Z1d; Srednja zdravstvena in kemijska šola

***
Prejemniki prve nagrade za posamezno kategorijo so dobili bon knjigarne Goga v vrednosti 30 EUR, ostali pa so si prislužili knjižne nagrade.

Vsem nagrajencem čestitamo!Za prikaz članka je potrebno omogočiti piškotke.