Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
8. maj 2024

Delavnica Lego roboti


V obdobju od 25. marca do 24. aprila 2024 smo na Šolskem centru Novo mesto v okviru projekta »Koda-Kreativnost« izvajali delavnico z LEGO Mindstorms in LEGO Spike kompleti. Delavnico je obiskalo 10 dijakov iz celotnega Šolskega centra Novo mesto. Prvi termin smo namenili pregledu in spoznavanju kompleta kock. Poskrbeli smo, da so bili vsi kompleti popolni in brez manjkajočih delov, pri čemer so dijaki spoznali vse kocke in sestavne dele, ki so v kompletu. V drugem terminu smo namestili programsko okolje EV3 in dijake vodili skozi proces namestitve na računalnike. Na koncu smo začeli s spoznavanjem vhodno-izhodnih enot, ki jih ponujata kompleta. S tem delom smo nadaljevali in preizkusili delovanje vseh senzorjev in motorjev ter s povezavo bricka na računalnik izdelali prvega robota po navodilih iz računalnika.

V naslednjih srečanjih smo nadgradili robote, ki so jih dijaki izdelali sami, pri čemer smo uporabili tipko, senzor za razdaljo ter barvni senzor. Uporabili smo tudi barvni senzor in senzor za razdaljo, da se je robot avtomatsko ustavil pred steno. Pregledali smo tudi programski jezik MicroPython. Med samimi delavnicami so dijaki pokazali veliko zanimanja, vnemo in kreativnost, zato smo zadnje srečanje namenili prostemu sestavljanju po željah dijakov. Poleg tega smo izvedli tudi tekmovanje med udeleženci, kjer so morali dijaki premagati poligon s pomočjo svojih robotov. Dijakom bomo še omogočili, da se ukvarjajo z roboti v okviru Scidroma.

Projekt sofinancira Ministrstvo za digitalno preobrazbo. #digiSI


Zapisal Tadej Blatnik, učitelj računalništva

  Lego roboti   Lego roboti3