Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

2. september 2021

Nagovor direktorja

Dr  Matej Forjan

Spoštovani dijakinje in dijaki, spoštovani študentke in študenti!

V zadnjem letu in pol je epidemija koronavirusa SARS-CoV-2 močno pretresla človeško družbo in povzročila ne samo zdravstveno, ampak tudi humanitarno, ekonomsko in socialno krizo. Šolstvo kot eden najpomembnejših družbenih podsistemov pri tem ni bilo izvzeto. Poleg vseh drugih izzivov, ki jih delo v šolstvu prinaša, je epidemija dodala še mnogo novih in do sedaj neznanih. Na Šolskem centru Novo mesto se zavedamo, da je ključnega pomena, da skozi ves čas epidemije ne pozabimo, kaj je naše osnovno delo. Zato smo se vsi skupaj odlično pripravili na vzgojno-izobraževalno delo v času epidemije in smo preklapljanje iz enega v drugi izvedbeni model dočakali organizirani in pripravljeni.
Zavedanje, da je vzgojno-izobraževalni proces najpomembnejši proces, ki mora potekati na vsaki šoli ne glede na razmere, je zato to naše glavno vodilo tudi v prihajajočem šolskem letu. Naša glavna naloga je, da znotraj robnih pogojev, ki jih epidemija postavlja, čim bolj skrbimo za kvaliteto pouka in tudi za zdravje vseh dijakov, študentov in zaposlenih. Higienskih ukrepov za preprečevanje okužbe in širjenje okužbe s koronavirusom ne dojemamo kot najpomembnejše stvari na šoli, ampak kot nujni pripomoček, da lahko vzgojno-izobraževalno delo tudi v razmerah epidemije opravljamo čim bolj kvalitetno. V preteklem šolskem letu nam je to kar dobro uspevalo in na podlagi izkušenj optimistično zremo naprej. Ključno je razumevanje odgovornosti vsakega posameznika za svoje zdravje in za zdravje drugih ter upoštevanje osnovnih higienskih ukrepov za preprečevanje okužbe in širjenja okužbe s koronavirusom – v šolo prihajamo samo zdravi, skrbimo za higieno kašlja in kihanja, dosledno si umivamo ali razkužujemo roke, nosimo zaščitne maske, redno prezračujemo prostore in držimo ustrezno medosebno distanco, kjer je to možno, predvsem pa z zadosti gibanja in z zdravo prehrano skrbimo za lastno zdravje. Z izpolnjevanjem PCT-pogoja zaposlenih in z rednim samotestiranjem dijakov in študentov smo dobili še dodatne vzvode za obvladovanje epidemije na šoli. 
V šolskem letu 2021/2022 vam želim obilo zdravja in čim več uspeha pri opravljanju vaših šolskih ali študijskih obveznosti. Predvsem pa vam želim, da boste lahko v čim večji meri normalno odraščali in da se boste kljub tem malce čudnim časom svojih mladostniških let lahko nekoč spominjali kot enih najlepših let svojega življenja.