Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

26. november 2020

Profesorju in akademiku Antonu Mavretiču v spomin

Natanko eno leto mineva od tega, ko nas je 21. novembra 2019 zapustil belokranjski elektrotehnik, profesor in akademik Anton Mavretič, rojen leta 11. decembra 1934 v Boldražu pri Metliki. Profesor Mavretič je pustil vidni pečat na področju mikroelektronike in pri odkrivanju skrivnosti Vesolja preko sond Voyager 1 in 2, trenutno od Zemlje najbolj oddaljenih objektov, kar jih je izdelala človeška roka. Pri delu ga je odlikoval prefinjen čut za reševanje najtežjih tehničnih problemov, tudi v neizprosnih razmerah praznega Vesolja. Vselej bo zapisan kot idol vseh nas mladih, ki verjamemo v to, kar je poosebljal — v trdo delo in odločnost.

V čast nam je bilo večkrat gostiti profesorja Mavretiča na Šolskem centru Novo mesto. Našim dijakom in študentom je podaril predavanja na temo merjenja Sončnega vetra, podjetništva in prenosa znanja iz šolskih klopi v realni svet. Na predavanjih je vselej poudaril, da ni dovolj nekaj izumiti zgolj na papirju, temveč je potrebno znati tudi inovacijo posredovati med ljudi, da jo lahko uporabljajo, da jim izboljša kakovost vsakdanjega življenja in da so pripravljeni plačati zanjo.

Hvaležni smo, da smo bili med redkimi, ki so imeli priložnost poslušati  tako modro, svetovno znano osebo, v živo.

IMGP0022 DSC 0079 IMG 4859