Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

31. avgust 2020

Nagovor direktorja

Spoštovani dijakinje in dijaki, spoštovane študentke in študenti!

Pojav novega koronavirusa je v preteklega pol leta močno pretresel človeško družbo in prinesel potrebo po spremembi obnašanja ter prilagoditvah na vseh področjih našega življenja in delovanja. Šolstvo kot eden najpomembnejših družbenih podsistemov pri tem ni bilo nobena izjema in pri krmarjenju med pravico do izobraževanja, skrbjo za otroke in njihove družine ter zaščito pred širjenjem virusa je država dala prednost zaščiti pred okužbami in ohranjanju zdravja vseh državljank in državljanov Slovenije. Zahvaljujoč številnim zaščitnim in higienskim ukrepom pred širjenjem okužbe se je v mesecu maju in juniju močno zmanjšalo število obolelih za COVID-19. 
Iz dneva v dan vemo vedno več o koronavirusu, o poteh in načinih njegovega prenosa in uspešnosti zdravljenja kakor tudi o vlogi šol in mladostnikov v procesu širjenja okužbe. V teh razmerah z optimizmom pričakujemo začetek šolskega leta 2020/2021 in vrnitev vseh udeležencev izobraževanja v šolske klopi. Ob odprtju se zavedamo, da so razmere krhke in da se lahko stanje okužbe s COVID-19 v Sloveniji hitro spremeni. Zato je ključno razumevanje odgovornosti vsakega posameznika za svoje zdravje in za zdravje drugih ter samozaščitno obnašanje v skladu s priporočili in navodili pristojnih strokovnih organov, katerega osnovni postulati so zelo preprosti in so nam že zlezli pod kožo – v šolo prihajamo samo zdravi, skrbimo za higieno kašlja in kihanja, dosledno si umivamo ali razkužujemo roke, držimo ustrezno medosebno distanco in nosimo maske tam, kjer se tega ne da zagotavljati. 
Verjamem, da se bomo s spoštovanjem dinamike COVID-19 in doslednim upoštevanjem vseh ukrepov, ki možnost širjenja okužbe zmanjšujejo, lahko čim bolj približali življenju v šoli, kot smo ga poznali pred zaprtjem šol v marcu. 
Ob upoštevanju vseh higienskih priporočil in ob samozaščitni drži sem prepričan, da bo med vse nas v ospredje stopila želja po kakovostnem učnem procesu, za kar se bomo vsi zaposleni ves čas trudili, in usvajanju novih spretnosti in znanj, ki vam bodo odprla nove poklicne poti. 
Vsem skupaj želim čim uspešnejše, predvsem pa zdravja polno novo šolsko leto 2020/2021.


Dr. Matej Forjan, direktor Šolskega centra Novo mesto