Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

18. junij 2015

Obisk prof. dr. Antona Mavretiča

V sredo, 17. junija 2015, smo na Šolskem centru Novo mesto gostili enega od najodmevnejših slovenskih znanstvenikov prof.  dr. Antona Mavretiča.

Akademik prof. dr. Anton Mavretič, po rodu Belokranjec iz vasi Boldraž pri Metliki, je profesor in pridruženi raziskovalec pri Centru za vesoljsko fiziko na Bostonski univerzi ter dopisni član SAZU. Študij elektrotehnike je pričel na ljubljanski univerzi, diplomiral in doktoriral pa je v ZDA. Dolga leta je bil zaposlen na MIT, kjer je med drugim sprojektiral enega od raziskovalnih instrumentov za doslej najbolj oddaljen človekov izdelek v vesolju, vesoljsko kapsulo Voyager. Po upokojitvi je bil prof. Mavretič podpredsednik podjetja RF Power Products v New Jerseyju, hkrati pa deloval kot svetovalec pri različnih podjetjih, najdlje pri podjetju Veeco v New Yorku. V tem času je na povabilo opravljal tudi dela sodnega izvedenca na področju patentnih sporov in pri arbitražah. Zelo uspešno je deloval tudi kot predavatelj na akademskem, kongresnem področju kot tudi v različnih združenjih. Že 12 let je član Slovenskega svetovnega kongresa (SSK). 

V prijetnem vzdušju je prof. dr. Mavretič prisotnim povedal, kako je pomemben vzgojno  in izobraževalni proces v razvoju mladega človeka na njegovi življenjski in poklicni poti. Svoje besede je podkrepil s konkretnimi primeri in lastnimi izkušnjami.

Druženje s prof. dr. Antonom Mavretičem in njegovo soprogo Darinko smo nadaljevali v prijetnem okolju v popoldanskih urah v enem od gostišč v Novem mestu.

Nekaj utrinkov z obiska prof. dr. Antona Mavretiča na Šolskem centru Novo mesto:

IMG 4858  IMG 4855  IMG 4854  IMG 4832  IMG 4859  IMG 4863  IMG 4877  IMG 4887  IMG 4890  IMG 4905