Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

O Big Bandu ŠCNM

Big Band Šolskega centra Novo mesto, oziroma s kratico BB ŠCNM, pod vodstvom prof. Gregorja Zagorca deluje od leta 2015, v njem sodelujejo dijaki in profesorji Šolskega centra Novo mesto, ki jih povezuje glasba. Orkester je v zadnjih sedmih letih opravil preko petdeset nastopov na prireditvah, med najodmevnejše nastope vsekakor sodijo Republiška Gazela v Cankarjevem domu, nastop na Brdu pri Kranju na poziv predsednika vlade Mira Cerarja, nastop na prireditvi Osebnost leta 2018 ter samostojni koncerti.

Kvaliteten in obsežen repertoar orkestra obsega preko trideset skladb, od klasičnih big bandovskih uspešnic, kot je na primer In the Mood Glena Millerja, do filmske glasbe, jazz standardov in hitrih ter ležernih glasbenih uspešnic. Ne glede na to, ali gre za šolsko ali lokalno prireditev, državno slovesnost, jazz ali pop koncert, spremljavo vokalnih solistov, Big Band ŠCNM prireditvi doda pridih elegance, stila ter ekskluzivnosti. Brezčasna glasba, ki jo izvaja orkester s svojo energičnostjo, zagnanostjo in predanostjo, občinstva zagotovo ne pusti ravnodušnega. Na nastopih ob orkestru skladbe popestrijo tudi pevci in pevke, med katere sodijo dijaki in dijakinje Šolskega centra Novo mesto ter številni slovenski glasbeniki. Do sedaj so z orkestrom nastopili Kvatropirci, Gašper Rifelj, Manca Špik, Mitja Drčar, Klavdija Matjaž, Alya, in legende slovenske glasbe, Alenka Godec, Oto Pestner ter Lado Leskovar.

        

Mednarodno priznani dirigent, profesor Gregor Zagorc, je Big Band na šolskem centru Novo mesto ustanovil leta 2015, od takrat orkester pod njegovo taktirko ter umetniškim vodstvom neprekinjeno deluje že šesto leto. Zaveda se, da je odkrivanje mladih talentov ključnega pomena za prihodnost, zato imajo možnost sodelovanja v orkestru dijaki (ter profesorji) vseh organizacijskih enot. Ker je bila jeseni 2015 za večino članov orkestra to povsem nova glasbena izkušnja, je bilo potrebno kar nekaj vaje, da je orkester zazvenel kot Big Band. 

vaje 4    vaje 1    vaje 3    koncert ssš 40let2    rolo promocija

Prvi nastopi orkestra na decembrskih šolskih prireditvah leta 2015 so dali Big Bandu ŠCNM še večji zagon za delovanje – na vsakotedenskih vajah je bilo možno opaziti napredek, nastope orkestra pa je publika nagradila. Jeseni 2016 je orkester zaigral na podelitvi Dolenjsko-Savinjske Gazele v Novem mestu ter bil povabljen, da zaigra na podelitvi nagrade Slovenske Gazele 2016 v Cankarjevem domu v Ljubljani. S samozavestnim nastopom v Cankarjevem domu je orkester spoznala tudi celotna Slovenija. Junija 2017 je orkester na povabilo predsednika vlade dr. Mira Cerarja nastopil na Brdu pri Kranju  na posvetu predsednika vlade z vodilnimi gospodarstveniki uspešnih slovenskih podjetij.

2017 BrdoPriKranju    gazela2016    koncert ssš 40let1    bbscnm 13 11 2018 foto1 edit    osebnost leta 2018

Naslednji veliki izziv orkestra je sledil v aprilu 2018, ko je BB ŠCNM organiziral svoj prvi samostojni koncert, ki pa je imel dobrodelno noto, saj so bili prispevki namenjeni dijaku Gašperju Mlakarju. Topel odziv publike je dal orkestru še večji zagon. Februarja 2019 je nastop orkestra na prireditvi osebnost leta 2018 predvaja Televizija Vaš kanal. V letu 2019 je orkester izvedel dva samostojna koncerta: 

  • 25. aprila 2019 so v Športni dvorana Leona Štuklja v Novem mestu člani Big banda izvedli koncert skupaj s skupino Kvatropirci ter številnimi glasbenimi gosti;
kvatropirci skupinska3    kvatropirci skupinska bbscnm    kvatropirci koncert    kvatropirci skupinska

  • 25. oktobra 2019 je orkester izvedel samostojni koncert v sklopu Novomeškega Abonmaja v Kulturnem centru Janeza Trdine Novo Mesto. 
KCJT 2019 10 25 skupinska    KCJT 2019 10 25    KCJT skupinska oder 2019 10 25    foto 2019 10 2 Leskovar5    foto 2019 10 25

Za ves trud in prizadevnost v sezoni 2018/19 letu je direktor Šolskega centra Novo mesto, dr. Matej Forjan, orkestru podaril nagradni izlet na Primorsko. V četrtek, 12. septembra 2019, so bigbandovci ob lepem vremenu obiskali Piran in se sprehodili po Tartinijevem trgu do cerkve sv. Petra in se nato podali proti Portorožu Na izletu so uživali v dobri družbi, hrani in lepem razgledu, novi in stari člani Big Banda pa so imeli priložnost da se spoznajo pred začetkom nove koncertne sezone.

skupinska bbscnm 2019 9    photo skupna    bigband slo obala    DSC02596

Člani Big Banda smo sodelovali v kulturnih akcijah, ki so potekale v času prvega leta pandemije: širjenju glasbe z balkonov na poziv Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti ter izzivu Pihalnega orkestra Litostroj (sedaj PO Ljubljana) na temo pustne fotografije instrumentov. Takoj, ko so to razmere dopuščale, je orkester ponovno začel z aktivnim delovanjem vseh orkestrov in tako smo po zgolj dveh mesecih vaj nastopili na zaključni prireditvi na Državnem tekmovanju kozmetičnih šol Slovenije, dijaškem koncertu Srednje strojne šole ter podelitvi diplom Višje šole. Konec junija 2022 smo člani Big Banda ŠCNM nastopili na otvoritvi prvih »pametnih« igrišč za košarko v Mestni občini Novo mesto, kjer smo z bigbandovsko glasbo pospremili prve koše, ki sta jih zadela mednarodno priznana slovenska košarkarja Goran Dragič in Matjaž Smodiš. 

Decembra 2022 je orkester dobil priložnost zaigrati na županovem prednovoletnem sprejemu, ki ga je 19. decembra 2022 v KCJT gostil župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni. Kot solist na trobenti je nastopil Marcel Burger, kot solistka na saksofonu prof. Andreja Eršte,  Larisa Rebolj, Maja Marinčič in prof. Katarina Kurtjak pa so poskrbele za odlične vokale.

522    301    239    298    295    237

Vabljeni k ogledu posnetka koncerta, ki ga je 19. decembra 2022 v KCJT posnela Televizija Vaš Kanal.
Želiš o nas izvedeti še več? Na spodnjih povezavah najdeš kontaktne informacije, prebereš, kaj so o nas zapisali mediji, ter si ogledaš utrinke s koncertov, vaj in zaodrja v galeriji ali na na naši facebook strani.