Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

24. januar 2017

Okrogla miza Strojništvo – generator razvoja naše regije

Na Srednji strojni šoli Šolskega centra Novo mesto smo imeli v torek, 24. januarja 2017, v okviru praznovanja 40-letnice strojnega tehnika v Novem mestu, okroglo mizo z naslovom Strojništvo – generator razvoja naše regije, ki jo je vodil direktor Šolskega centra Novo mesto, g. Štefan David.

Razprava je povezovala preteklost strojnega tehnika s sedanjostjo, ob zavedanju temeljnega pomena tega poklica v našem okolju. Udeleženci okrogle mize so spregovorili o poklicu strojnega tehnika nekoč, o njegovem pomenu danes in o razvojem trendu, o perspektivi mladih, ki so se odločili za to področje. Pokazali so, kaj pomenijo generacijske spremembe in poudarili, da sodobne tehnologije od nas pričakujejo drugačen pristop.

Poudarili so pomen sistematičnega izobraževanja in podpore podjetij oz. gospodarstva pri tem, saj ni mogoč razvoj gospodarstva brez strokovno usposobljenega kadra.

Slišali smo, da je poklic strojnega tehnika danes drugačen kot je bil nekoč. Zagotovo pa jima je skupno, da so strojniki povsod dobrodošli in lepo sprejeti na področju strojništva in na drugih področjih.

G. Milan Kapetan je mladim strojnim tehnikom svetoval, naj ne hodijo v službo zgolj iz želje po zaslužku, pač pa z namenom, da bodo nekaj ustvarili. Opozoril jih je tudi, naj ne pozabijo, da so tudi del družine, lokalne skupnosti. Spodbudil jih je, naj z delom ustvarjajo, pripomorejo k dobrobiti podjetja, ne pa le čakati na ugodnosti in koristi, ki jih zaposlitev prinaša.

Ravnatelja Srednje strojne šole in Višje strokovne šole sta predstavila trenutno stanje vpisa na področju strojništva, ki je zelo obetavno, hkrati pa sta se zahvalila delodajalcem za njihov prispevek pri izobraževanju dijakov in študentov v delovnem procesu.

Predstavnica Zavoda za zaposlovanje Novo mesto je povedala, da so strojniki na vseh nivojih zelo zaposljivi, g. Ivan Kralj pa je hudomušno nagovoril navzoče in jim položil na srce, naj ne zanemarjajo nobenega predmeta, saj poklic strojnega tehnika zahteva od njih široko razgledanost in veliko garanja.

G. Marko Gorjup pa je zbrane nagovoril s spodbudno napovedjo, da bodo v naslednjih letih v TPV Novo mesto zaposlili vsaj dvesto strojnikov.