ERASMUS+ na Malti-Kristina Doneva

V okviru EU programa Erasmus+,


V okviru EU programa Erasmus+, projekt Koraki do uspeha, sem od 11. aprila 2017 do 3. maja 2017 opravljala praktično usposabljanje z delom pri delodajalcu na Malti.
Ko sem izvedela, da sem bila izbrana in da grem čez dva tedna na Malto, sem bila presenečena prsenečena in hkrati prestrašena. Moj čas odhoda se je bližal, vendar še vedno nisem bila pripravljena na samostojno življenje.
Po prihodu na Malto je začetni strah izginil. Sama sem se morala znajti in zaživeti samostojno. Prvi dan sem spoznala sostanovalke. Živele smo v velikem stanovanju v mestu Bur-Marrad, ki je od morja oddaljeno dobra 2 km. Dekleta so me zelo dobro sprejela v njihovo družbo.
Prakso sem opravljala v manjši lekarni v mestu Ir-Rabat, kamor sem se vsak dan vozila 30 minut z avtobusom. Sodelavci so me hitro sprejeli in mi pomagali pri delu. Tudi po končanem usposabljanju smo ostali v stikih.
V prostem času sem se družila z drugimi študenti iz Španije, Francije in Belgije, ki so bili prav tako vključeni v projekt Erasmus+. Obiskali smo malteška mesta, kot so Sliema, Mdina, Valetta, Bugibba, Rabat in celo otok Gozo.
Malta je zelo majhna državica, kjer se vsi vozijo z avtobusom. V slabi uri lahko prideš iz enega konca države na drugega. Delovnik se ponavadi začne ob devetih in se zaključi ob petih. Ljudje so sproščeni in živijo iz dneva v dan. Stresa ne poznajo, so zelo pozitivni in prijazni. Vse hiše so v njihovi značilni barvi magnolije z ravnimi strehami. Promet se odvija po levi strani ceste, kot v Angliji. Hrana je sredozemska, veliko uživajo zelenjavo in ribe. Njihovo značilno pecivo je pistazzi, ki je zelo okusno. Vreme je zelo sončno in toplo.
Sodelovanje v tem projektu je bila neverjetna izkušnja, ki bi jo ponovila še tisočkrat. Postala sem neodvisna, samostojna in odgovorna oseba. Spoznala sem krasne prijateljice iz Španije, ostale smo v stikih in poleti se vidimo v Španiji. Izboljšala sem svoje znanje angleščine, naučila pa sem se tudi nekaj španščine. Ta izkušnja mi bo za vedno ostala v srcu. Sedaj se ne bojim ničesar več in z veseljem bi doživela še veliko takih izkušenj in potovanj.

Kristina Doneva, 4. a FT

unnamed (1) image6 image5 image4 image 18290068 1538208979537288 1103111788 o