Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
  • Novice
22. april 2024

Bron judoistke Alje Rovšek se je svetil kot zlato

17. 4. 2024 je v Kopru potekalo Državno prvenstvo osnovnih in srednjih šol v judu. Na tekmovanju sodelujejo le registrirani tekmovalci Judo zveze Slovenije, kar pomeni, da je tekmovanje na najvišjem nivoju. Judo je goloroka borilna veščina, ki vključuje borbo stoje in na tleh, mete, padce in vzvode.
Našo šolo je zastopala dijakinja Alja Rovšek iz Z1b,  članica Judo kluba Krmelj Olimpija. V svoji kategoriji do 63 kg se je pomerila v konkurenci 8 judoistk in po pravilih JZS, KUP sistem z dvojnim repasažem. V judu obstajajo tri vrste točkovanja: ippon, wazari in kazen-shido. Borba v rednem delu traja 4 minute. Če tekmovalca v rednem delu ne dosežeta točke, gre borba v podaljšek, tako imenovan boj za zlato točko. Borba se zaključi, če eden izmed tekmovalcev doseže ippon (dva wazarija = ippon), wazari ali če si nasprotnik prisluži tretjo kazen (3 shida). 
V prvem krogu se je pomerila z dijakinjo ŠC NM – SGLVŠ Vanesso Gole in dosegla zmago po 4 minutah borbe z doseženim wazzari-jem v 2:54 minute. Sledil je polfinale, kjer se je pomerila z dijakinjo Gimnazije Poljane, ki je v 38 sekundi dosegla ippon. Sledila je borba za bron, kjer se je pomerila z Ano Stoimenovsko, prav tako z Gimnazije Poljane in po 1:10 minute dosegla ippon ter se tako zasluženo veselila bronaste medalje. 
Na tekmovanju sta poleg Alje in Vanesse tekmovala še dijaka SERŠTG Anej Perko in Jaka Hazdovac. Jaka je v kategoriji do 66 kg osvojil odlično 3. mesto. 

Aljini rezultati na povezavi JZS:

image0  image1  image2  image3