Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

22. december 2014

10 let krožka RR

ŽIVLJENJE JE LEPO, ČE JE POVEZANO S PRAZNOVANJEM
Praznovali smo 10 let krožka Merjenje arterijskega krvnega tlaka, pod geslom Varujmo zdravje –
preverimo RR.
Zdravje je naše in vaše največje bogastvo, zato je potrebno vsak dan kaj dobrega narediti zase in za druge.
Dolga je pot učenja in vzgoje, saj je pri delu z ljudmi vedno kaj povedati, razložiti in zdravstveno-vzgojno delovati.
Na praznovanje smo povabili bivše dijake SZKŠ, ki so v desetih letih sodelovali pri vodenju krožka na šoli in izven nje. Obujali smo spomine, kako so izvajali meritve RR v okviru Epidemiološke študije hipertenzije za Dolenjsko in pisali raziskovalno nalogo Krke, d.d.,  z naslovom Arterijski krvni tlak pri mladostnikih.
Beseda je tekla tudi o promociji šole, predmetu zdravstvena nega in poklicu srednje medicinske sestre/srednjega zdravstvenika, ko smo sodelovali s krožkom  v Cankarjevem domu Ljubljana,  z Društvom medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Dolenjske, na DOV Krka, nastopali v Mercator centru Cikava Novo mesto ob Svetovnem dnevu srca in Svetovnem dnevu hipertenzije, sodelovali na festivalu šol v Mercator centru Bršljin …
Ugotovili smo, da smo srečni, ker vsi skupaj lahko veliko pripomoremo pri varovanju zdravja in življenja, saj je še kako pomembno pravi čas odkriti hipertenzijo.
Mozaik desetih let nam pove, da nam je bilo lepo. Lepo je tudi spoznanje, da tudi danes dijaki zelo radi sodelujejo pri raznih aktivnostih v zvezi s krožkom RR, saj se ob tem veliko naučimo, velikokrat pa tudi poskrbimo za kakšno spremembo in novost v zvezi z zdravjem.
Dijaki so prikazali merjenje arterijskega krvnega tlaka na avskultacijski način, merjenje z elektronskimi aparati in pa merjenje s pametnim telefonom. Na ta način smo prikazali merjenje pulza, arterijskega krvnega tlaka in glukoze v krvi s telefonom. Pripravili smo manj slan kruh in manj sladko pecivo za več zdravja, kjer so pomagali tudi starši dijakov.
Praznovanje so nam glasbeno polepšali učenci iz OŠ Fara, tovarna zdravil Krka je dijakom podarila naglavne rute, posladkali smo se s torto, pred tem pa upihnili deset svečk in zaželeli srečo za naprej.
Lepa dejanja so tista, ki nekomu pomagajo, da postane bolj srečen. Dlje ko gremo, več sledi pustimo za seboj, zato si tudi mi želimo nadaljevati z varovanjem zdravja in meriti arterijski krvni tlak danes, jutri in pojutrišnjem. Vse dobro krožku RR v novem letu 2015.

Fotografije



Zapisala vodja krožka RR: Marija Račič