Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Vec o tem

Novice

24 mar 2015

Hojte k nam – vigredno veselje podarimo vam!«

Šolski center Novo mesto – Srednja šola Metlika  je od 19. do 20. marca 2015 gostovala dijake in profesorje iz Ljutomera. Uresničili smo še drugi del narodno izmenjavo Metlika – Ljutomer.

Z odborom za pripravo izmenjave in z našimi dijaki smo pripravili zanimiv spremljevalni program. V prvi vrsti je namreč vsaka narodna izmenjava prava strategija za pristno povezovanje med ljudmi, ki dolgoročno rojeva novo civilizacijo.

V četrtek, 19. marca 2015, smo bili gostitelji v Metliki. Vsekakor smo po uvodnem pozdravu in virtualni predstavitvi naše Bele krajine najprej stopili do našega otroškega vrtca. Gostje so bili navdušeni nad lokacijo, prostorsko urejenostjo in dejavnostmi, ki jih naš vrtec izvaja. Kot smo napovedali, smo popoldne plesali, peli, pisali, drsali pisanke in pekli belokranjsko pogačo. Pri vodenju delavnic so nam tokrat pomagale strokovnjakinje za belokranjsko ljudsko izročilo iz Društva kmečkih žena iz Metlike. V poznih večernih urah smo, kakor se za vzgojitelje spodobi, za javnost pripravili priredbo belokranjske ljudske pravljice O beli kači. »Kar trlo se nas je na odru, » so povzeli dijaki sami, saj so v pravljici nastopali tako naši metliški kot dijaki iz Ljutomera. Ob tej priložnosti se zahvaljujemo tudi našim staršem, ki so prišli brezpogojno v Metliko iskat svoje goste.

V petek, 20. marca 2015, smo druženje nadaljevali v Kostanjevici na Krki. V prelepem pomladnem jutru smo se sprehodili po arkadnem dvorišču mimo številnih lesenih spomenikov – formavive. Obiskali smo Galerijo Božidarja Jakca in si v delavnici izdelali dve vrsti grafike. Želeli smo namreč, da si naši gostje poleg dobrega recepta za belokranjsko pogačo s seboj odnesejo še kakšen spomin. V samostanskem parku smo si izmenjali še besede slovesa in po kosilu zaključili naše druženje.

Narodna izmenjava je po besedah naših staršev lepo in koristno doživetje za vse. Uspeli smo ujeti vigredno veselje, ker smo pripravljeni sprejemati dobre stvari!



Koordinatorica NI Marija Nemanič, prof.


Narodna28  Narodna15  Narodna40  Narodna37  Narodna48  Narodna50  Narodna58  Narodna60  Narodna73

Še več utrinkov iz narodne izmenjave si lahko ogledate v galeriji

HOJTE K NAM - glasilo narodne izmenjave.pdf


Vabimo vas, da si pogledate še fotografije dijakov iz Ljutomera na spletni strani Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer.