Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Vec o tem

Novice

20 nov 2014

Kulturni dan z opero "Evgenij Onjegin"

V sredo, 26. novembra 2014, bomo imeli v popoldanskih urah kulturni dan za vse oddelke naše šole. V sredo dopoldne pred odhodom bo pouk do 13.30, v četrtek, 27. 11., pouka ne bo, ker bodo izbrane kulturne dejavnosti v sredo trajale do poznih ur. S poukom nadaljujemo torej v petek, 28. 11. 2014.

Tokrat smo destinacije in aktivnosti izbrali v Zagrebu. Po pouku imamo organiziran prevoz s Pungarta v Metliki ob 13.30. S seboj vzamemo tudi suho malico. NE POZABITE na VELJAVNI OSEBNI DOKUMENT (osebna izkaznica ali potni list), ker prestopamo državno mejo.

Od 15.30 si bomo v dveh skupinah v Umetniškem paviljonu v Zagrebu ogledali Mirojevo razstavo, in sicer traja voden ogled razstave 30 minut. Prva skupina si jo bo ogledala do 16. ure, druga pa bo v tem času pomalicala. Potem se bomo zamenjali.

Od 16. 30 do 17.30 si boste lahko samostojno oziroma v skupinicah (držite se skupaj, da se ne izgubite!) ogledali mestno jedro, ki bo pred prvo adventno nedeljo zagotovo imelo predpraznično podobo. Ob 17.30 se bomo vsi zbrali na Trgu bana Josipa Jelačiča (blizu katedrale v Zagrebu), od koder se bomo skupaj odpravili do HNK.

V večernih urah bomo zopet gostje hrvaškega narodnega gledališča, kakor ste predstavniki dijaške skupnosti na naši prvi seji izrazili željo. Ob 19.30 si bomo ogledali svetovno znano opero Petra Iljiča Čajkovskega: Evgenij Onjegin (scenarij: Nikša Bareza, režija in kostumografija: Michał Znanieckija). Čajkovski je z njo začetnik intimne psihološke drame na odru, v ospredju so močna čustva nastopajočih likov, od Tatjane, Lenskega do Onjegina. Romantični ruski roman v verzih avtorja Aleksandra Sergejeviča Puškina je kanonsko besedilo, ki ga pri književnosti obravnavamo v 2. letniku.  V dnevih pred odhodom boste pri slovenščini dobili navodila za pisanje vodene interpretacije na omenjeno temo. Pri UME GLA oz. USI GLA boste dobili delovne liste. Bodite pozorni na glasbo. Želim vam predvsem prijetno popotovanje v umetniške globine.

Dijaki, upoštevajte navodila spremljevalcev. Prosimo vas za kulturno in odgovorno obnašanje: primerno se oblecite, pospravite in izključite mobitele ter druge elektronske naprave, odmislite hrano in pijačo ter se prepustite slavni operi.

Domov se vračamo v poznih urah, in sicer bo avtobus peljal po avtocesti do Novega mesta in nato čez Gorjance v Metliko. Stroške boste poravnali po položnici (25 kun na dijaka za razstavo in 60 kun na dijaka za opero in prevoz).

 

 

                                                                                                         Marija Nemanič, prof. slov.