Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
  • Novice
19. september 2017

Naučili smo se rolanja

IMG 0868

V torek, 5. septembra 2017, sta razreda PV1A in PV1B začela s tečajem rolanja. Naša spremljevalca oz. profesorja sta bila Matej Obreza in Nataša Eržen.
Dobili smo se ob 8. uri na šolskem igrišču. Najprej smo preverili prisotnost dijakov in če imajo vsi potrebno zaščitno opremo. Medtem ko so tisti, ki ne telovadijo, pometali igrišče, so se ostali ogrevali. Nato so se šli nekaj zanimivih igric, ki so tudi primerne za mlajše. Oponašali so medveda, metulja, žabo in štorkljo. Da je bilo še bolj zanimivo, so se šli štorkljo na izpadanje. Rezultat je bil neodločen.
Ko so bili ogreti, jim je profesor pokazal pravilno tehniko padanja. Padanje so nekaj časa vadili na travi. Ko so osvojili to tehniko, so se igrali dan – noč. Preko te igrice lahko otrokom pokažemo, da je padanje tudi zabavno. Razdelili so se v dve ekipi: razred A je tekmoval proti razredu B. Igrali so nekakšno štafetno padanje. Zmagal je razred A.
Prestavili so se na igrišče, kjer je profesor pokazal pravilno zaustavljanje. Ko so vsi nekajkrat poskusili, so odšli na poligon, ki je vseboval tudi padanje in ustavljanje.
Ob 9:40 smo odšli na malico, ob 10. uri pa smo se že zbrali na igrišču in se pripravljali na novo zabavo.
Na hitro so se ogreli in odšli na poligon, ki je bil malo bolj težaven. Spoznali so še nekaj novih elementov.
Za konec so se razdelili v 4 skupine in imeli manjše tekmovanje.
Na koncu so vsi ostali celi in se veselo odpravili domov.

V sredo, 6. 9. 2017, smo nadaljevali s tečajem rolanja. Dobili smo se v avli Športne dvorane Leona Štuklja. Profesorica nam je odklenila garderobo, kjer smo imeli pospravljeno vso potrebno opremo.
Odpravili smo se na igrišče, kjer so se pripravili na začetek rolanja. Za ogrevanje so se prosto peljali v krogu. To je trajalo kar nekaj časa.
Nato je profesor postavil barvne stožce po igrišču. Šli so se igro, ki je šla tako: dijaki so se rolali v krogu, nato pa je profesor dvignil stožec določene barve in vsi so se morali odpeljati do stožcev na igrišču. Videti je bilo zabavno.
Potem so trenirali še reflekse preko igre dan - noč, ki je bila nekoliko drugačna kot prejšnji dan. Medtem ko so vozili v krogu, je profesor rekel noč in vsi so se morali ustaviti in pasti na tla. Igrali so se tudi črnega moža in se lovili.
Spet so se odpravili na poligon, ki je vseboval hitre zavoje, vožnjo okoli stožca, vožnjo po črti in vožnjo nazaj. Nekaj časa so trenirali na poligonu, potem pa je bil čas za malico.
Po malici so se hitro ogreli s preprosto vožnjo v krogu in se spet podali na poligon. Za konec pa so še malo tekmovali. Tekmovanje je bilo zelo zanimivo, zabavno in z veliko padcev. Pri tem se je ena dijakinja poškodovala, a ni bilo nič resnega.
Ker smo bili tako zelo pridni, nas je profesor prej spustil domov.

V četrtek, 7. 9. 2017, smo se dijaki prvih letnikov predšolske vzgoje dobili pred Športno dvorano Leona Štuklja, kjer smo počakali profesorja. Ta dan je bil namenjen nordijski hoji in teoriji rolanja.
Dijaki in dijakinje PV1A so odšli v MIC na predavanje o rolanju s profesorjem Obreza, dijaki in dijakinje PV1B pa v plesno dvorano. Tam nam je profesorica Eržen na kratko povedala nekaj o nordijski hoji. Po predstavitvi smo odšli po palice za nordijsko hojo. Zaradi slabega vremena smo hodili po galeriji. Na začetku smo vsi mislili, da je nordijska hoja enostavna, a smo bili na koncu kar precej izmučeni.
Po malici sta se skupini zamenjali. Na predavanju o rolanju smo ponovili varnost rolanja, elemente, opremo itd. Ogledali smo si še nekaj ekstremnih posnetkov rolanja in kmalu zatem odšli domov.

V petek, 8. 9. 2017, je imel oddelek predšolske vzgoje zadnji dan tečaja rolanja. Kot se spodobi za zadnji dan, so tudi oni imeli preverjanje znanja oz. rolanja.
Začeli so z vožnjo v krogu za ogrevanje. Ker smo pričakovali dež, smo se kar lotili stvari. Profesor je postavil poligon in razložil, kaj vse je potrebno pokazati.
Razdelili so se v skupini po razredih. Začel je A razred, medtem so ostali imeli čas, da še malo povadijo na drugi polovici igrišča.
Poligon je bil sestavljen tako: navadna vožnja, skok čez črto, zaustavljanje v kvadratu, vijuganje, vožnja po eni nogi, limonca, vožnja v počepu, padec in nato še vožnja nazaj.
Čeprav smo imeli smolo z vremenom, so vsi, ki so rolali, opravili tečaj. Nekateri pa imajo druge naloge, da to nadoknadijo.
Ko smo pospravili rolarje in pojedli malico, smo odšli v učilnico in si ogledali film o kotalkanju.

Zapisala: Nika Nardin