Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
  • Novice
15. november 2017

Dan odprtih vrat na ŠC Novo mesto

Na ŠC Novo mesto danes poteka Dan odprtih vrat. V Športni dvorani Leona Štuklja tako dijaki in profesorji naše šole predstavljajo poklice, v katerih se lahko izobražuje naša mladina. Osnovnošolci in njihovi starši so si z zanimanjem ogledali predstavitve gradbenih in lesarskih programov, kar nekaj gneče pa je tudi okoli odra, na katerem so se dijaki in dijakinje predšolske vzgoje predstavili z igrico Maček Muri malo drugače.
Učitelje, ki se vsak dan srečujejo z mladimi, ki se šolajo za gradbene in lesarske poklice ter predšolsko vzgojo, smo povprašali, zakaj naj bi se po njihovem mnenju osnovnošolci vpisali na našo šolo, katere so prednosti poklicev, za katere izobražujejo, ter kakšne so možnosti zaposlitve.

23634403 1719898798082251 909019906 o   23634244 1719899404748857 1941386770 o   image3

FOTOGALERIJA

Mihael Gorše, dipl. inž. les.
Na šoli izobražujemo za štiri poklice s področja lesarstva: obdelovalec lesa, mizar, mizar – vajenec, lesarski tehnik PTI, lesarski tehnik - štiriletni program. Tako kot vsak poklic ima tudi ta slabosti. Vendar pa je prednost ta, da delajo z naravnim materialom, ki je obnovljiv. Lesa je v Sloveniji v izobilju in ga premalo cenimo. Uporablja se vsak dan, nešteto je lesenih izdelkov, ki jih mora nekdo izdelati doma ali pa jih bomo morali kupili drugje. Prednost je tudi ta, da je les material, ki se zelo dobro oblikuje, v primerjavi z ostalimi materiali pa je topel, estetko zelo lep in dober izolator.
Poklici z lesom so deficitarni poklici. To pomeni, da je povpraševanje po teh poklicih zelo veliko. Na Dolenjskem je skoraj v vsakem večjem kraju en mizar. Vemo, da je tudi lesna industrija pri nas relativno zelo močna, tako da so potrebne po teh poklicih tudi zelo visoke in obrtniki ter industrija išče izobražen kader, ki ga izobražujemo na šoli..
Pomembno je, da mora biti učenec navdušen nad delom z lesom. Če se na šolo vpišejo pod prisilo, zagotovo ne bo uspeha. Če rad dela z lesom, če rad ustvarja, je inovativen, rad izdeluje nove izdelke, potem je ta šola definitivno za njega. V času izobraževanja dijaki spoznavajo ročno obdelavo, CNC-tehnologijo in programe, ki so uporabni v naši stroki. Tako da je tudi v tem poklicu prisotno računalništvo, torej to, kar imajo mladi radi.

Marija Nemanič, prof.
Vzgojitelj/vzgojiteljica je v sodobnem času, v 21. stoletju, eden najlepših in najatraktivnejših poklicev za ženske. Glede na sodobni trend je postal tudi moški poklic zelo iskan. Tako da v sodobnem času iščejo moške vzgojitelje. In zato priporočam, da se lahko vpišejo tako dekleta kot fantje, uživali bodo.
Vsekakor smo majhna šola. To, da smo fizično ločeni od ostalih programov, da imamo svoje poslopje in svoje nadstropje, pripomore k temu, da smo zelo povezani. Z dijaki ne delamo kot s številkami ampak kot z ljudmi s točno določenim poslanstvom, da bodo vzgajali prihodnje rodove. In radi bi, da potem postane svet vse boljši.
Če bi razmišljali o tem, v katerem poklicu bi našli največ možnosti za zaposlitev, potem verjetno v Sloveniji ne bi našli niti enega poklica, ki bo dobro zaposljiv. Mislim, da je zaposljivost odvisna od človeka samega in posameznikove volje do določenega dela, od tega, kaj želi početi v življenju. Če imaš vizijo, če imaš dovolj volje, da poiščeš tisto pravo pot v poklicu, potem boš uspel v vsakem poklicu, tako tudi v predšolski vzgoji.

Mirko Gorenc, inž.
Prednost poklicev s področja gradbeništva je ta, da so poklici zanimivi, ker ustvarimo vedno nekaj novega. Vse, kar ustvarimo (ne glede na to, ali je to hiša, blok in katera druga stavba), ostane in to lahko vidimo še dolgo po tem; ne samo mi … tudi naši potomci.
Možnosti za zaposlitev v gradbeništvu so ogromne, na žalost pa ni velikega zanimanja. Nekaj let nazaj ni bilo tako. Zaradi gospodarske krize, ki je v Sloveniji precej prizadela gradbeništvo, pa je zadnja leta zanimanje za ta poklic res majhen. Težava danes pa je v tem, da podjetja ne dobijo delavce, tako da zagotovo vsak, ki zaključi gradbeno šolo, dobi zaposlitev takoj.



Osnovnošolci, ki so obiskali Dan odprtih vrat in se zanimali za gradbene, lesarke poklice ter poklic vzgojitelja, pa so nam povedali …

Žiga, 9. razred, OŠ Šmihel

Zakaj si se odločil za obisk?
V šoli so spraševali, kdo gre, pa sem se odločil za to. Zanima me tudi, kateri programi so na vaši šoli.
Kateri poklic te zanima?
Vzgojitelj predšolskih otrok.
Ali te je k temu kdo spodbudil ali si se odločil sam?
Sam.
Kaj ti je všeč pri temu poklicu?
Da se ukvarjam z otroki.
Ali se ti zdi to poklic prihodnosti?
Ne vem (smeh). Upam pa, da dobim službo.

Domen, 8. razred, OŠ Vavta vas
Smer: lesna šola
Zakaj si se odločil za obisk današnjega dneva odprtih vrat?
Da pogledam, kam bi se lahko vpisal in kaj me najbolj zanima.
Ali te je za ta poklic kdo navdušil ali si se zanj odločil sam?
Zanj sem se odločil sam.
Kaj ti je všeč v tem poklicu?
Dobro je, ker veliko delaš z lesom.
Ali se ti zdi to poklic prihodnosti?
Ja.
Možnosti zaposlitve?
Najraje bi se zaposlil kot mizar.

Anja, 9. razred, OŠ Trebnje

Smer: Vzgojiteljska šola
Zakaj si se odločila za današnji obisk?
Ker me zanima, kako poteka pouk in katere predmete imajo .
Ali te je za poklic kdo navdušil ali si se zanj odločila sama?
Sama.
Kaj ti je všeč v tem poklicu?
Delo z otroci.
Ali se ti zdi to poklic prihodnosti?
Ja.
Možnost zaposlitve?
So bolj slabe, vendar bi se zaposlitev zagotovo najde.

Damjan, Osnovna šola Šentvid pri Stični

Zakaj si se odločil, da boš danes prišel na dan odprtih vrat?
Rad bi se vpisal v gradbeno šolo.
Kdo te je pa spodbudil za to?
Oče ima gradbeno podjetje in moje zanimanje za ta poklic je prisotno od malega.
Kaj ti je všeč v tem poklicu?
Rad imam praktično delo, pri katerem lahko zgradim in ustvarjam hiše.
Je to poklic prihodnosti?
Ja
Kakšne so možnosti zaposlitve?
Lahko delam v gradbeništvu, izdelujem in gradim hiše.

Nina, 9.A OŠ Dolenjske Toplice
Zakaj si se odločila za obisk?
Malo sem prišla pogledat.
Kateri poklic te zanima?
Vzgojiteljica predšolskih otrok.
Ali te je k temu kdo spodbudil ali si se odločila sama?
Sama.
Kaj ti je všeč pri temu poklicu?
Delo z otroci.
Ali se ti zdi to poklic prihodnosti?
Da, vendar so možnosti za zaposlitev majhne.