Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
  • Novice
6. november 2014

Sprejem dijakov pri predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju

Sprejem pri predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju in ministrici za izobraževanje, znanost in šport Vlade Republike Slovenije dr. Stanki Setnikar Cankar

V sredo, 5. novembra, sta na  sprejemu v predsedniški palači v Ljubljani slovenske tekmovalce, ki so zastopali Slovenijo na tekmovanju Euroskills 2014 v poklicnih spretnostih v začetku oktobra v Franciji, pozdravila predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in ministrica za izobraževanje, znanost in šport RS  dr. Stanislava Setnikar Cankar. 
Na letošnjem  tekmovanju, ki  je potekalo od 2. do 4. oktobra 2014 v Lillu v Franciji, se je v 41-ih panogah pomerilo več kot 400 mladih iz 24 držav. Slovenijo je zastopalo 15 mladih tekmovalcev, ki so se pomerili v sedmih kategorijah: kamnoseštvu, lesarstvu, mehatroniki, informatiki, cvetličarstvu, aranžerstvu ter kuharstvu in strežbi. Najboljši med njimi je bil kamnosek Leon Mahnič, samostojni podjetnik iz Vogelj na Krasu, ki je v kategoriji kamnoseštvo osvojil srebrno medaljo. Slovenija je prejela še medalje za odličnost v kategorijah informatika, kuharstvo in strežba ter izboljšala rezultat izpred dveh let. Že same priprave na tekmovanje so odlična platforma za sodelovanje izobraževalcev in zaposlovalcev pri pripravi tekmovalcev. Pri tem procesu se razvija odnos: posameznik-šola-zaposlovalec. V kategoriji lesarstvo so Slovenijo zastopali dijaki Šolskega centra Novo mesto, Srednje gradbene in lesarske šole:  Tomaž Zupančič,  Marko Meglen in Aleš Košak. Sprejema so se poleg direktorja ŠC Novo mesto Štefana Davida in ravnateljice Srednje gradbene in lesarske šole Damjane Gruden udeležili tudi mentorji Darko Brišar,  Mihael Gorše in Slavko Mirtič.
Direktor Centra RS za poklicno izobraževanje Elido Bandelj se je v nagovoru zahvalil za sprejem in dejal, da sprejem  čutijo kot veliko priznanje svojemu delu. Tekmovanje Euroskills je po njegovem mnenju tudi priložnost za promocijo poklicnega izobraževanja, po drugi strani pa lahko mladi primerjajo svoje sposobnosti in spretnosti z vrstniki iz tujine, rezultati poklicnega izobraževanja  pa lahko pripomorejo k hitrejšemu   izhodu iz krize.  Predsednik RS Borut  Pahor  se je v  imenu države zahvalil vsem, ki so sodelovali pri pripravah in na samem tekmovanju, pohvalil je dosežke, ki jih sam razume kot del vsesplošnih naporov zlasti mlade generacije, da z ambicijo, samozavestjo in prepričanjem vase doseže preboj iz malodušja v novo ero uspehov, ki si jih vsi skupaj zaslužimo. 
Ministrica dr. Setnikar Cankarjeva je v nagovoru mladim in njihovim mentorjem čestitala za osvojena odličja ter se jim hkrati zahvalila, saj z odličnostjo skrbijo za promocijo Slovenije in poklicnega izobraževanja, ki si po njenem mnenju zagotovo zasluži več pozornosti. "Vi ste promotorji našega dela, s svojimi dosežki ste prav gotovo prispevali k temu, da se o tem področju piše, govori, razmišlja in tudi deluje," je  povedala ministrica.  


SKUPINSKA vsi
  • (Vir fotografije: UPRS)