Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
10. maj 2024

Istanbul 2024

18. 4. 2024 smo dijaki Srednje zdravstvene in kemijske šole z Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana za štiri dni odleteli v Turčijo, natančneje v Istanbul, ki ima približno 15 milijonov prebivalcev. Za mesto se uporabljata dve imeni, Istanbul in Carigrad. Danes se je ime Istanbul že precej razširilo, še zlasti med mladimi, in je skoraj v celoti izrinilo staro poimenovanje. Turčija je država, ki se nahaja na razpotju med Evropo in Azijo, in je ena izmed najbolj obiskanih držav na svetu. Čeprav Istanbul ni glavno mesto Turčije, pa je edino mesto, ki se razteza na dveh celinah, Evropi in Aziji.
Že ko smo izstopili na enem izmed največjih letališč, smo začutili pristno turško in čisto posebno kulturo. Čeprav nam vreme ni bilo najbolj naklonjeno, smo se vseeno imeli lepo in si ogledali veliko znamenitosti. Ena izmed bolj zanimivih je zagotovo podzemna cisterna bazilika, ki je včasih služila za shranjevanje vode za potrebe mesta v sušnih obdobjih. Ogledali smo si tudi enega izmed največjih bazarjev Grand Bazar, stolp Galata, muzej islamske kulture in različne mošeje ali džamije. Mošeje so bile za nas malce nenavadne, saj morajo biti v njih ženske zakrite, torej ne smejo kazati las in biti razgaljene. Vsi pa smo se morali pred vhodom v mošejo sezuti. Odpeljali smo se tudi z zasebno ladjico po Bosporju, morskem prelivu, ki ločuje Evropo od Azije. 
Turčija je zelo znana po svoji bogati in raznoliki kulinariki, saj je njihova hrana polna okusov in različnih začimb, ki so za nas malce drugačne. Poleg hrane je značilna tudi turška kava, ki je močna in aromatična, prav tako pa tudi njihov čaj, ki se pripravlja iz črnega čaja in se postreže v značilnih majhnih steklenih kozarčkih. Na ekskurziji smo bili brez skrbi, saj so bile z nami zelo organizirane in prijazne profesorice.
Anika Hribar in Nika Matoh, Z1c


Foto: Katja Girandon, Z3a   image00001 več...